Revy rykker tættere sammen med sin revisor under coronaen

Coronakrisen ramte

  • Nykøbing Falster Revyen er Danmarks næststørste
  • Kåret til årets revy i 2019
  • Over 29.000 billetter over disken
  • Revyens billetsalg gik i stå pga. coronakrisen
  • Alle aftaler i direktør Mickey Pless' kalenderen blev annulleret
  • Revyen faldt ikke under de gængse hjælpepakker.

Det har været en voldsom rutsjebanetur, siden pianisten og revymanden Mickey Pless i efteråret 2018 overtog Nykøbing Falster Revyen.

Det startede forrygende. Nykøbing Falster blev kåret til årets revy i 2019, og mere end 29.000 billetter blev langet over disken. I september samme år gik billetsalget til indeværende sæson i gang. Det skete med et rekordsalg, og alt tegnede lyst.

I marts rundede man 15.000 solgte billetter, men så indkaldte statsministeren til pressemøde. Coronaen havde ramt Danmark.

Snart meddelte vores tekstforfattere, at de ikke kunne finde noget sjovt at skrive om.
Mickey Pless, revydirektør

- Vi kunne straks mærke det. Dagen efter gik vores billetsalg i stå, og snart meddelte vores tekstforfattere, at de ikke kunne finde noget sjovt at skrive om. Vi havde været helt på toppen, og nu var situationen pludselig alvorlig, siger Mickey Pless, der har lavet revy i 25 år som pianist.

Nykøbing Falster Revyen er Danmarks næststørste, og han aflyste som den allerførste sin revy. Så fulgte de 19 andre sommerrevyer efter. Ikke et eneste grin var der tilbage.

Hvad pokker gør vi?

Nu hobede udfordringerne sig op. Regeringen lancerede hjælpepakker, men revyerne er privatejede og faldt mellem to stole. Revy Danmark, der hidtil havde været en selskabelig forening, transformerede sig lynhurtigt til en brancheorganisation og opsøgte politikerne på Christiansborg.

Samtidig oplevede Mickey Pless, at der ikke længere var bud efter ham som pianist. Han og hans hustru kan under normale omstændigheder sagtens leve af Nykøbing Falster Revyen, men han har valgt at fortsætte som pianist for Birthe Kjær, Kirsten Siggaard og Dario Campeotto ved siden af jobbet som revydirektør. De to ting kan godt forenes.

- Men her var situationen den samme som i revyen. Efter statsministerens pressemøde blev alle vores aftaler annulleret. Pludselig var kalenderen helt tom, siger Mickey Pless.

Han er guld værd

Ligesom mange andre ejerledere er han under pandemiens voldsomme udfordringer rykket tættere sammen med sin revisor.

- Jeg har statsaut. revisor Svend Sand fra Beierholm i Nykøbing Falster, og han er guld værd. Det sidste halve år har alt stået i coronaens tegn, og i den periode er Svend blevet meget mere end en revisor for mig. Han er min makker på sidelinjen, og jeg er så glad for den sparring, som han giver. Når der dumper en besked ned i e-boks, som vil kunne holde mig vågen hele natten, kan jeg altid ringe til ham uanset klokkeslæt og ugedag. Han kender jo virksomheden, så hvem skulle jeg ellers spørge?

Svend Sand havde været revisor for Nykøbing Falster Revyen i seks år, da coronaen ramte.

- Vi har at gøre med en speciel virksomhed, hvor man bygger det hele op i et år for at skyde det af i løbet af et par måneder. Derfor faldt Nykøbing Falster Revyen ikke ind under de gængse hjælpepakker, som Folketingets partier havde vedtaget. Så vi skulle i første omgang sikre, at banken gav tilsagn om at ville holde hånden under virksomheden, forklarer Svend Sand.

NF revuen plakat case


Ekstremt bøvlet

Fra påske og frem til maj diskuterede han og Mickey Pless, om man skulle aflyse revyen, inden den officielle beslutning blev taget. Der blev lavet masser af konsekvensberegninger. Worst case. Best case. Hvem ville kræve penge tilbage for billetter, og hvem ville konvertere til næste år? Det er hårdt at skulle betale lønninger samtidig med, at man skal refundere allerede solgte billetter, som Svend Sand udtrykker det. Men medarbejderne stillede sig velvillige, og det lykkedes at få genforhandlet ansættelseskontrakterne. Samtidig valgte hele 55 procent af kunderne at overføre deres allerede købte revybillet til næste sæson.

I juni var Kulturministeriets hjælpepakker endelig klar.

- Vi gik straks i gang med ansøgninger om støtte, men det er ekstremt bøvlet, siger Svend Sand.

- Vi skal først søge alle de gængse hjælpepakker, og først når vi har fået afslag på dem, kan vi søge hos Kulturministeriet. Skuespillerne får for eksempel ikke løn i prøveperioden. Til gengæld får de en høj løn pr. forestilling, og den fremgangsmåde passer ikke til de gængse kompensationsordninger. Det samme gælder en reklamekampagne købt i februar, som med nedlukningen pludselig var blevet værdiløs. De gængse ordninger dækker kun omkostninger i perioden fra 8. marts til 8. juli, men Nykøbing Falster Revyen har udgifter på en forestilling allerede et år inden, at den får premiere, forklarer Svend Sand.

Derfor var der behov for Kulturministeriets ordning, hvor alle omkostninger til den aflyste revy er med.

- Lige nu står vi midt i det. Vi har søgt de gængse ordninger, men vi har ikke fået svar. Alt det, som vi ikke får dækket, kan vi til sidst søge om i Kulturministeriet. Det betyder, at vi i alt får 80 procent godtgørelse. Det vil redde revyen, men det kommer til at koste Mickey de sidste 20 procent. Det skal han nok klare med bankens velvilje. Vi har haft en tæt kontakt med dem hele vejen, og de har været samarbejdsvillige, siger Svend Sand.

30.000 håndtryk

Revydirektør Mickey Pless har masser af tro på fremtiden

Mickey Pless har da heller ikke mistet modet. Tværtimod. Plakaten for næste års revy er allerede hængt op på facaden, og han stiller med et stærkt hold bestående af Silas Holst, Pernille Schrøder, Rasmus Krogsgaard, Rikke Buch Bendtsen, Karsten Jansfort og ham selv som kapelmester og huskomponist.

Nykøbing Falster Revyen startede i 1912, og blandt revyens mange direktører kan nævnes Sejr Volmer-Sørensen, Keld & Hilda og senest Flemming Krøll.

Mickey_Pless_NF Revyen.png

Jeg har kæmpe respekt for det hus, som jeg har overtaget, så det skal ikke være mig, der brænder det ned, siger Mickey Pless.

Han tør ikke tænke på, at revyen heller ikke kan gennemføres til næste år, men for en sikkerheds skyld er der indarbejdet en covid-19-passus i alle kontrakter.

Den betyder, at hvis vi ikke får en hjælpepakke, så får de ansatte heller ikke løn. Men jeg vælger at se positivt på det – og hvis sundhedskrisen er løst, vil jeg stå i døren og trykke alle 30.000 publikummer i hånden. Det lover jeg.

NF Revuen - revuholdet 2021
Nykøbing Falster Revyen stiller med et stærkt hold i 2021

Udfordring

Billetsalget gik i stå dagen efter statsministerens pressemøde ifm. coronakrisen. Revuen kunne ikke anvende de gængse hjælpepakker. Skulle medarbejderne fyres? Hvordan skulle revuen få råd til at refundere solgte billetter? Hvordan skulle revuen overleve?

Løsning

Der blev lavet konsekvensberegninger: Worst case. Best case. Medarbejderne stillede sig velvillige, og ansættelseskontrakterne blev genforhandlet. COVID-19-passus er indarbejdet i alle kontrakter. Tæt dialog med banken hele vejen. 55% af kunderne overførte deres billetter til næste år. De søgte Kulturministeriets ordning.

Resultat

Kulturministeriets ordning resulterer i, at de får 80% godtgørelse. Det vil redde revyen. Det vil koste Mickey de sidste 20%, men banken stiller sig velvillig. Beierholms kompetencer og sparring har overblik og ro. Modet er tilbage, og 2021 revyen kan planlægges.  De stiller med et stærkt hold.

Vil du vide mere om Beierholms rådgivning? 

Udfyld og indsend kontaktformularen, og du hører fra os inden længe.

Hvad kan vi hjælpe med?
13 + 2 =
Løs denne simple matematikopgave og indtast resultatet. Indtast f.eks. 4 hvis opgaven er 1+3.