3 grunde til du betaler for meget i investeringsomkostninger

Hvor meget betaler du i investeringsomkostninger hos din bank? Det er helt ok, hvis du ikke kan svare. Faktisk er det helt normalt. Og desværre ofte også dyrt.

Et problem for mange

Ann Lehmann Erichsen, en veluddannet og erfaren økonom, som i ca. 15 år var Nordeas ansigt udadtil på forbrugerøkonomi, har for nyligt trådt ud af sin rolle som bankøkonom, og har nu stillet sig selv netop dette spørgsmål på sin blog hos netbanken Nordnet.

Og når Ann Lehmann Erichsen, med hendes viden og mange år i finanssektoren, kan blive chokeret over svaret, og dermed størrelsen på sine investeringsomkostninger, så er det jo ikke mærkelig, at mange andre kan blive det samme.

Der er særligt tre problemstillinger, der spænder ben for din indsigt i dine investeringsomkostninger. For det første er investeringsprodukterne ofte unødigt svære at gennemskue.

Dernæst har mange investeringskunder for stor tillid til banken. Endelig prioriterer vi, af forskellige årsager, ikke tilstrækkeligt at bruge tiden på at sætte os ind i vores investeringsmuligheder.

Beierholm-Direktør-Finansiel-Rådgivning-Hans-Peter-Christensen

BLOGGEN

Beierholm Finansiel Rådgivning

Hans Peter Christensen

En højere pris er ikke lig med højere kvalitet og dermed højere afkast. Tværtimod halter de dyre løsninger ofte efter markedet netop pga. deres omkostninger. 
Hans Peter Christensen, adm. direktør i Beierholm Finansiel Rådgivning
Beierholm sparring tablet højformat

Investeringsrådgivning, der giver dig overblik og tryghed

Hos Beierholm Finansiel Rådgivning får du uvildig investeringsrådgivning og vi hjælper dig til at opnå bedst mulig kvalitet til lavest mulige omkostninger.

Læs mere om vores investeringsrådgivning her.

1: Manglende prioritering

Lad os starte med sidstnævnte. For er du blandt dem, der ikke får prioriteret at omkostningseffektivisere din investeringsløsning, så risikerer du at tabe en betydelig del af dit afkast hvert evigt eneste år.

I det førnævnte blogindlæg skriver Ann Lehmann Erichsen, at hun betalte mere end 40.000 kr. årligt i investeringsomkostninger, plus ”det løse” – og dermed meget mere end hvad hun bruger på sine årlige boligomkostninger som vand, varme og el. Det er altså ikke en ubetydelig post og den kalder derfor på en høj prioritering.

Men hverdagen er ofte travl og investeringsomkostninger er vel hverken blandt de mest spændende eller mest simple gøremål. Ofte bruger vi i stedet fokus på at gå på tilbudsjagt eller tanke bilen, hvor benzinen er nogle ører billigere pr. liter.

Det er alt sammen meget godt, men den potentielle besparelse over en årrække med gentagne indsatser er altså relativt beskeden sammenlignet med, hvad du kan spare på dine investeringsomkostninger, hvis du gav dem samme opmærksomhed – og det vil tilmed ikke være en indsats, du skulle gentage uge efter uge.

 

2: Uigennemskuelighed slører indsigt

Når du så har truffet den gode beslutning om at prioritere dine investeringsomkostninger og gøre noget for at reducere dem, så rammer næste udfordring. Det er nemlig slet ikke lige så nemt at sammenligne priserne på de mange forskellige investeringsløsninger, som på en liter mælk i supermarkedet.

De senere år har der dog været øget fokus på netop denne problemstilling, og ny lovgivning har også forsøgt at lette problemet, men vi må konstatere, at problemet ikke er blevet løst endnu. De høje investeringsomkostninger er stadig ikke blevet opdaget for de fleste danske bankkunder.

De senere år er bankerne faktisk blevet pålagt at sende en samlet omkostningsopgørelse til deres investeringskunder på årlig basis, og denne er et godt sted at starte. Det kræver dog, at man aktivt åbner dokumentet med opgørelsen, som typisk er at finde i ens E-Boks eller på netbanken.

Men den kan desværre stadig være lidt svær at læse og forstå, og jo større beløbet er, jo mere kan det give mening at hente hjælp hos en ekspert.

3: For stor tillid til bankens anbefalinger

Den næste udfordring ligger nemlig i selve rådgivningen, eller mangel på samme. Tilliden til at banken arbejder for kunden er ganske enkelt for stor. Nu er det jo ikke fordi, den bankansatte har et mål om at snyde dig. Jeg tror faktisk på, at langt de fleste bankansatte gør, hvad de kan, for at give kunderne det bedste råd og produkter, inden for de rammer jobbet giver dem.

Men deres rådgivning er begrænset, da de selvfølgelig også skal tage hensyn til at banken skal have en vis indtjening på kunderne. På produktsiden er begrænsningen endnu større, da de selvfølgelig kun kan anbefale de produkter, som den pågældende bank selv tilbyder, og de kender ofte slet ikke de produkter, som findes udenfor deres egen bank.

Det betyder, at man som kunde, kun får tilbudt en meget lille del af det store udvalg, der findes. Derfor kan du ikke vælge frit, hvad der er bedst og billigst for dig. Det kræver, du spørger andre steder også. Som Ann Lehmann Erichsen rigtigt skriver på sin blog: ”Tag ikke fejl, dine investeringsforretninger er benhård business”.

 

Bolden ligger hos dig

Alle tre nævnte problemstillinger kan du gøre noget ved. Men du skal selv tage initiativet. Du skal afsætte tid til at undersøge dit omkostningsniveau. Du skal stille dig kritisk overfor bankens anbefalinger. Du skal undersøge alternative muligheder. Og så skal du evt. alliere dig med en ekspert.

Men du kunne f.eks. starte helt lavpraktisk med at finde din egen omkostningsopgørelse, så du kan se, hvad du betalte på dine investeringer sidste år. Og så kan du prøve den online ”gebyrberegner”, som forbrugerrådet Tænk stiller til rådighed. Her kan du se, hvordan selv små ændringer kan gøre en stor forskel, hvis omkostningerne hvert år spiser af dit afkast. Det bliver altså rigtig mange penge, du går glip af.

For det er desværre heller ikke sådan, at en højere pris er lig med højere kvalitet og dermed højere afkast. Tværtimod halter de dyre løsninger ofte efter markedet netop pga. deres omkostninger.

For Ann Lehmann Erichsen lød investeringsomkostningerne på 1,55 pct. De kunne nemt være reduceret til det halve og endda mindre med den rigtige hjælp. Så ville der være ca. 25.000 kr. mere til hende selv hvert år – og med renters rente vil det være ca. 1,5 mio. kr. over de næste 40 år! Hvad er dit tal?

Beierholm forhandling højformat

Kontakt os. Vi er klar til at rådgive dig

Vil du vide mere om dine muligheder for optimering af dine investeringer, eller om hvordan du kommer godt i gang med at investere, er du meget velkommen til at kontakte vores investeringsspecialister.

Vi står altid klar til en afklarende og uforpligtende snak.