Læg en strategi for timing af dine nyinvesteringer

Beierholm-finansiel-rådgivning-inflation-investering.jpg

Når du som investorer trykker på købsknappen, og går i markedet med dine nye investeringer, så vil du gerne se, at tallene i depotet bliver grønne og formuen stiger. I år har det været svært at få den oplevelse. Året lagde ud med fald. Så kom krigen i Ukraine og gav mere nedtur. Så steg inflationen og renter, mens aktierne faldt betydeligt. Men i juni vendte renteudviklingen og aktierne steg gennem juli og ind i august. Lige nu ser det ud til, at markederne i bedste fald er afventende. Det har i år givet en ujævn udvikling, især for de investorer, der har vekslet kontanter til værdipapirer.

Strategi over følelser

Mantraet om at investeringer er langsigtede, er vigtigt at huske, og der igen tvivl om, at når du om 10 år kigger tilbage på starten af 2020-erne, så er Coronafaldet i marts 2020 kun et lille blip på kurven, og 2022 har med høj sandsynlighed vist sig at være et relativt godt tidspunkt at investere på.

Men på den korte bane, er det svært ikke at tænke med følelserne, når nye penge, sat i værdipapirer, giver urealiserede tab på mellem 5 og 10 procent på ganske kort tid. Løsningen er at lægge en plan for successive indkøb med f.eks. en måneds mellemrum.
 

Hvis markedet falder, tør du så gå ind med næste portion?
Beierholm Finansiel Rådgivning

Hold fast

Ved en investeringshorisont på mindst syv år kunne en konkret indkøbsstrategi for placering af et mindre millionbeløb i nye penge se således ud: Opdeling i fire lige store portioner, som placeres forholdsmæssigt i den anbefalede portefølje af værdipapirer – både aktie- og obligationsfonde med ca. en måneds mellemrum.

Det lyder simpelt, men efter at den første portion er investeret begynder problemerne. Hvis markedet falder, tør du så gå ind med næste portion? Det kan falde yderligere. Og hvis markedet stiger, så ærgrer du dig over, at der ikke blev investeret mere fra start - og kommer du nu ind på en midlertidig top? 

Der er kun et svar – det er holde fast og faktisk glæde sig over fald. For så kan du købe dig ind billigere og glæde dig over stigninger, for det gavner de penge, der allerede er investeret.

Rebalancer løbende

Når de fire portioner er placeret, så er næste skridt fremover at rebalancere formuen ved større forskydninger. Det betyder, at hvis nogle af værdipapirerne er steget mere i værdi end andre, så bør det overvejes at sælge ud for at tage den overnormal profit hjem til fordel for at investere i de værdipapirer som ikke er steget så meget eller måske faldet – vel at mærke, hvis der er tale om investering i brede kvalitetsfonde med forskellige investeringsstile.

Passende portioner

Det er igen vigtigt at huske, at penge der er investeret i værdipapirer, er langsigtede investeringer og alt praktisk erfaring viser, at det er umuligt at time toppe og bunde på finansmarkederne. Strategien er at gå ind i passende portioner, beholde sin fastlagte eksponering, rebalancere risikoen løbende og tilpasse vægtningen mellem værdipapirernes risiko i takt med at investeringshorisonten rykker tættere. 

Det er først, når pengene skal bruges til et andet formål, forbrug eller anden investering (f.eks. bolig), at du skal sælge ud.

 

Vi hjælper også gerne dig

Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig, er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om dine muligheder.

Vi indleder altid gerne med en afklaring af dine ønsker og behov samt hvilken værdi, vores rådgivning kan tilføre dig og din økonomi.

Kontakt os for en uforpligtende snak
Beierholm - gratis hotline.jpg