Du kan bevare indflydelse, selv om du henter kapital til gazelle-vækst

Godt forberedt sikrer du dig stadig afgørende indflydelse, når du henter en investor ind. Din virksomhed kan få tilført en professionel ledelses-erfaring, og du kan få mulighed for at fokusere dine kræfter på, det du virkelig brænder for, mens din virksomhed modnes og vokser

Har du produktet, holdet, kunderne og ambitionerne til at blive blandt de hurtigste på savannen, så kan det være nødvendigt at søge fremmed finansiering fra en investor eller bank. For vækst udelukkende gennem egenkapital tager typisk meget lang tid. Og timing er vigtig, hvis du ikke skal overhales af konkurrenter.

Uanset hvad du vælger, følger der betingelser med - men fordelene kan være i overtal, hvis du forbereder dig grundigt med din rådgiver og revisor.

Det fremhæver partner og statsautoriseret revisor Peter Thor Kellmer, som dagligt rådgiver mindre og mellemstore virksomheder om, hvordan de hurtigt får indfriet ambitionerne om at udvikle sig og skabe vækst. 

Selvfinansiering tager tid

-Skal man ud og skalere sin virksomhed hurtigt, så er man oftest nødt til at bevæge ud over ønsket om at være selvfinansierende. For vækst gennem egenkapital tager typisk meget lang tid. Og timingen betyder også meget for, om du lykkes med din ambition om vækst. Derfor skal man som virksomhed med gazelle-ambitioner ud i nogle mere grundige overvejelser om finansieringen og den vækststrategi, man vælger, siger Peter Thor Kellmer.

Partner og statsaut. revisor Peter Thor Kellmer

Gazellevækst kræver fremmedfinansiering

Uanset hvilken form for finansiering, du bruger til at udvikle din gazelle-virksomhed, skal du gøre dig klart, at der altid følger betingelser med, siger han.

-I en ideel verden ønsker alle selvfølgelig at være selvfinansierende, men ofte er det ikke realistisk for de virksomheder, der for alvor ønsker at skalere. Vil man erobre et nyt marked, kræver det betydelig likviditet. Skal man først hente den på bundlinjen, kan der gå for lang tid, og for nogle virksomheder er timingen vigtig. Derfor kræver det kapital udefra, og med den kapital følger der altid betingelser, uanset om den kommer fra en långiver eller en investor.

Beierholm rådgivning og revision 27

Fremmedfinansiering - både fordele og krav

Uanset om man låner sig til skalering eller inddrager en investor, har det omkostninger, som kan udfordre en vækstvirksomheds trang til selvbestemmelse.

Banken ønsker størst mulig sikkerhed for at få pengene igen og stiller krav til øget rapportering og professionel økonomistyring. Det giver mere administration og mere governance og kan betyde, at virksomheden skal have mere hjælp fra en revisor, måske ansætte en dygtig økonomichef eller indsætte en bestyrelse.

Omvendt kan selvbestemmelsen også blive udfordret af en investor, der måske har en holdning til, hvor skibet skal sejle hen, hvor hurtigt – og med hvad.

Gazeller styrkes med bank- eller investorkrav

Peter Thor Kellmer pointerer, at både bank- eller investorkravene som ofte er med til at styrke gazelle-virksomheder.


-Det kan godt være, det i første omgang kan virke som en kamel at sluge, når banken eller en investor stiller krav. Uanset om det er økonomisk eller ledelsesmæssigt eller begge dele.  Men typisk vinder virksomheden som regel ved det i det lange løb:
-Set fra en vækstvirksomheds side kan lån og kapitalindskud fra en investor virke som pest eller kolera, fordi det enten giver mere administration, styrket økonomistyring - eller afgivelse af suverænitet. Men man skal huske på, at i den proces tager virksom-heden nogle vigtige strategiske skridt, hvor den får optimeret sine processer, styrket holdet og professionaliseret ledelsen, siger partner og statsautoriseret revisor Peter Thor Kellmer.

Grundig forberedelse kan sikre dig stor indflydelse på gazellen

Peter Thor Kellmer understreger derfor, hvor vigtigt det er med grundigt forarbejde, når man beslutter at skalere virksomheden.

Selv om mange vækstvirksomheds forbinder fremmedfinansiering med afgivelse af suverænitet, kan man sikre sig meget stor indflydelse på virksomheden og dens udvikling, hvis man har forberedt sig optimalt.

-Mange ejerledere er ikke klar over, hvor stor mulighed de har for at få indflydelse på virksomhedens kurs fremadrettet. Når virksomheden inddrager revisor og advokat, kan den både få kortlagt konsekvenserne af de mulige scenarier og udarbejdet kon-trakter, der præciserer, hvad der skal ske med virksomheden. Det er alt sammen del af den due diligence, som er en vigtig forberedelse.

Beierholm-partner-med-Børsen-Gazelle.png

Fremmedfinansiering kan åbne fantastiske muligheder

Det betyder, at ejerlederen også fremover får den indflydelse, der gør, at han kan se sig selv i øjnene, og at fremmedfinansieringen ikke fremstår som et nødvendigt onde, men en fantastisk mulighed, fremhæver Peter Thor Kellmer.

Fakta

  • Beierholm hjælper dig gennem opstart og vækst og salg
     
  • Mennesker, produkter og tal. Som vækstvirksomhed skal du helst være god til det hele, men hvem kan lige leve op til det? Hos Beierholm står vi klar med målrettet vækst- og gazellerådgivning, der giver dig tryghed for, at alt fra rollefordeling i virksomheden til forretningsplan og budget er klart, realistisk og gennemarbejdet. Så står du stærkt, når forretningsidéen skal præsenteres for banker, fonde og private investorer.
     
  • Vi rådgiver med engagement og nærhed, og vi har branchekendskab, erfaring og kompetence til at sparre med dig på hele rejsen gennem opstart, finansiering, vækst og eventuelt salg. Derfor er det en god idé at få Beierholm med på holdet fra start.