At være omstillingsparat er den nye superkraft

Beierholm-gazeller-forandringsvillig

I disse dage springer årets gazellevirksomheder igennem landet med Børsen som vært – og med Beierholm som mangeårig gazellepartner. 

Flokken af gazeller er i år rekordstor. Imponerende 2.651 vækstvirksomheder er denne gang sluppet igennem Børsens nåleøje – og det tilmed i en udfordrende og uforudsigelig tid som nu, hvor nye udfordringer presser på fra alle sider i form af bl.a. Covid-19, kaos i forsyningskæder, energikrise, krig og høj inflation.

Vi befinder os i et terræn, der kræver agilitet

Vækstvirksomheders succes baseres på mange forskellige egenskaber. Innovation og dygtighed, fokus på vækst og evnen til at løbe hurtigt er ofte en del af opskriften, men ingen er ens.

Gazeller er dog kendetegnet ved hurtigt at kunne skifte retning trods høj fart. De er agile og omstillingsparate. En afgørende egenskab, når du som virksomhed skal overleve i det terræn, verden former for fødderne af os lige nu. 

Netop det oplever partner og statsaut. revisor i Beierholm, Henrik Bjørn, som dagligt er sparringspartner for mindre og mellemstore virksomheder, og som netop har kunne fejre sin kunde, Desmi Ocean Guard, der ved gazellekåringen i Aalborg blev regionsvinder i Nordjylland.

”En gennemarbejdet forretningsstrategi er et vigtigt værktøj for alle virksomheder med vækstambitioner, så der kan holdes fokus på de mål og udviklingsretninger, virksomheden har sat sig for. Men de seneste år har samtidig vist, at vi i en evig foranderlig verden altid skal være omstillingsparate og løbende give forretningsstrategien et serviceeftersyn og tilpasse den efter den verden, vi omgiver os med. Hvis du er klar til at agere rettidigt, frem for at reagere på bagkant, har du den største chance for at vinde og overleve på lang sigt”, forklarer Henrik Bjørn. 
 

En gennemarbejdet forretningsstrategi er et vigtigt værktøj for alle virksomheder med vækstambitioner...
Henrik Bjørn, partner og statsaut. revisor i Beierholm

Gazeller løber også i modvind

Og overleve på den lange bane, det kan gazellerne. Siden 1995 har Børsen kåret gazelle-virksomheder, og gennem årene har der været både små og store udfordringer, hvor mange gazeller, ligesom resten af samfundet, har måtte håndtere økonomiske rutsjeture undervejs. Alligevel formår størstedelen af gazellerne at finde en vej.

Statistikker fra Børsen viser, at ca. ¾ af alle virksomheder, der siden dengang (målt fra 1999) og i årene frem er blevet gazeller, stadig er aktive i dag. 

Det vidner om vedholdenhed, robusthed og en stærk tro på tingene. Og så understreger det værdien af have en forretningsstrategi, som er gennemarbejdet uden at være hugget i sten. Den skal kunne modelleres som nye udfordringer og muligheder opstår undervejs på vækstrejsen.

Forbered dig på mere end et scenarie

Det handler om hele tiden at være opmærksom på udefrakommende påvirkninger, men samtidig at have styr på de indre linjer, som processer, omkostninger og nøgletal i det hele taget. 

Kort tids uopmærksomhed i et udfordrende terræn kan koste dyrt. Det er derfor afgørende for, hvordan du formår at lande efter en økonomiske rystetur, at din finansielle strategi ligeledes er omstillingsparat. Den skal ikke kun fungere i gode tider, men være indrettet så den kan tilpasses, når det bliver mere trængt. Du skal være klar på flere scenarier.

”Det handler først og fremmest om at have styr på driften. Men har du virksomhed med gæld, skal du ligesom med alle øvrige omkostninger i din virksomhed have en gennemarbejdet finansieringsstrategi, og den er ikke blevet mindre vigtig, nu hvor renten er steget. Det nye rentemiljø kan betyde, at nogle virksomheder skal agere anderledes, nu hvor prisen for både likviditet og kapital er steget. Derfor kan det være nødvendigt at genoverveje sin kapitalstruktur og finansieringsstrategi. Vi kan ikke forudsige udviklingen på de finansielle markeder, men vi kan indrette os, så vi har de bedst mulige forudsætninger, når markedet vender. For det vil det gøre med jævne mellemrum. Det ved vi med sikkerhed, og det må vi ikke glemme, når det går godt, forklarer Hans Peter Christensen, direktør og finansiel rådgiver i Beierholm Finansiel Rådgivning.
 

Vidste du at Beierholm yder rådgivning indenfor bl.a.:

  • Forretningsudvikling
  • Bæredygtighed
  • Investering, finansiering og pension
  • Iværksætteri og startups
  • Data og rapportering
  • Digitalisering og processer
  • IT-sikkerhed
  • Skat, moms og afgifter
  • Automatisering

...og meget mere.

Læs mere her.

Er din forretningsstrategi forberedt på fremtiden?

Antallet af gazeller har fulgt udviklingen i konjunkturerne gennem årerne og topper altså i år rekorden fra 2008. Det er ikke givet, at det samme gør sig gældende næste år, men historikken fortæller, at gazellevirksomhederne langt fra af lægger sig ned i modvind.

Det rekordstore antal gazeller er både imponerende og inspirerende. Ikke mindst i den aktuelle kontekst. Det understreger, at evnen til at være opstillingsparat er en superkraft succesfulde vækstvirksomheder lader til at have til fælles. De springer til og finder nye veje, når der sker ændringer i markedet og i samfundet, og nye forretningsmuligheder opstår.

Har du brug for en sparringspartner?

Er din forretningsstrategi omstillingsparat og er din virksomheds økonomiske setup indrettet til at kunne klare sig i flere forskellige scenarier? 

Kontakt os for en uforpligtende snak om din forretning og dine muligheder.
 

Vi springer med gazellerne

Igennem flere år har Beierholm været Børsen Gazelle partner, og hvert år sætter vi en stor ære i at være med, når Danmarks mest succesfulde vækstvirksomheder fejres. 

Børsen gazelle partner