Fra iværksætter til vækstvirksomhed

– seks centrale redskaber, du får brug for


Iværksætteri kan have mange udgangspunkter. En god ide, et hul i markedet eller et ønske om at gøre en positiv forskel for vores verden. Uanset hvor du kommer fra, og hvor du vil hen, er der fælles fokuspunkter, der er gode at have med i rygsækken på din vækstrejse.

 

Beierholm forretningsudvikling og optimering.jpg

Her giver partner og statsaut. revisor, Lasse Rosenborg Petersen, der er specialiseret inden for rådgivning af iværksættervirksomheder og har stor erfaring som sparringspartner på utallige vækstrejser hos mindre og mellemstore virksomheder, dig seks centrale redskaber, du får brug for, når du går fra at støbe et fundament til at skalere forretningen.

1. En knivskarp forretningsplan

Forretningsplanen er der, hvor det hele starter. En grundigt udarbejdet forretningsplan, dokumenterer virksomhedens eksistensgrundlag – både for dig selv, for dine fremtidige samarbejdspartnere og for banken.

I en god forretningsplan svarer du på spørgsmål som:

  • Hvad er virksomhedens idégrundlag og produkter?
  • Hvad er virksomhedens potentiale?
  • Hvem er konkurrenterne?
  • Hvor skiller jeg mig ud på markedet?
  • Hvor skal jeg sælge mine produkter, og hvordan gør jeg?
  • Hvad er udviklingspotentialet og hvordan kommer jeg dertil?
  • Hvordan ser jeg min egen rolle i virksomheden nu og i fremtiden?
  • Hvordan skal forretningen finansieres?
     

2: Et dynamisk netværk

Et netværk kan have mange former og formål. Fra familie og venner til erhvervs- og brancheorganisationer. Sørg for at du har netværk, der følger virksomhedens vækst. Start i det små og følg så med udviklingen.

Du kan for eksempel være en del af det lokale start up miljø eller kontorfælleskabe. Du kan opsøge mentorer, advisory boards og lignende. I takt med du dyrker dit netværk, vil du opleve, at det stille og roligt åbner sig foran dig. Men det kræver, at du engagerer dig og prioriterer det – også når det ikke direkte berører dig og din forretning.
 

Beierholm-bæredygtighed-brochure-SMV-netværk-2.png

Vi springer med gazellerne

Som den foretrukne revisions- og rådgivningsvirksomhed for mindre og mellemstore virksomheder er Beierholm tæt på Danmarks vækstvirksomheder. Som den betroede sparringspartner har vi erfaring fra mange forskellige vækstrejser og har dyb indsigt i de udfordringer og muligheder, der møder danske vækstvirksomheder.

Blandt andet derfor er Beierholm også Børsen Gazelle partner, hvilket vi i øvrigt har været siden 2014.
 

Det kan du læse mere om her.

3: En velvalgt virksomhedsform

Valg af virksomhedsform er også vigtigt og der er forskellige muligheder. Etablering af virksomhed kan ske, hvor du enten starter direkte i selskabsform med begrænset hæftelse (ApS). Eller hvor du starter som personlig ejet virksomhed med en mindre startkapital, for så efterfølgende at udvikle din virksomhed og omdanne til et selskab med mulighed for at få investorer ombord eller at ansætte medarbejdere.
 

4: Et velfungerende ERP-system

Det er måske ikke lige så medrivende som den kreative og idegenerende proces, men den strukturelle udvikling af virksomheden er afgørende for succes på den lidt længere bane. Opstart af tilstrækkelig ERP-system til bogholderi, fakturering og registreringer bør derfor prioriteres. Det skal ske tidligt og kan så udvikle sig til noget større, når det viser sig nødvendigt. Men start altid med et ERP-system.
 

5: Et gennemarbejdet budget

Et drifts- og likviditetsbudget skal udarbejdes og løbende følges for at kunne følge med virksomhedens udvikling og holde styr på likviditeten. Herunder skyldig moms, medarbejder skatter mv. Du skal koble virksomhedens budget sammen med din forretningsplan.
 

6: En velbegrundet værdiansættelse

Der kan også blive brug for investorer til at skubbe yderligere til din virksomheds vækstpotentiale. Inden du henter fremmede investorer ind, skal du dog være klar med en værdiansættelse af virksomheden.

Med i en sådan beregning skal du blandt have virksomhedens historiske resultater og budgetteret resultater, og du skal også undersøge, hvilke nøgletal andre virksomheder i din branche bliver værdiansat på.
 

Lad dit næste skridt blive dit bedste skridt

Og husk så, at ingen virksomheder springer afsted på vækstrejsen på dag et. Heller ikke de hurtigste af slagsen. Også de tager et skridt ad gangen. Men jo mere velforberedt du er, jo hurtigere og længere skridt kan du tage.

Så gør dit forarbejde grundigt og søg eventuelt hjælp fra en professionel sparringspartner. Så dit næste skridt bliver dit bedste skridt.

Beierholm-Lasse-Rosenborg-Petersen
Lasse Rosenborg Petersen, partner og statsaut. revisor i Beierholm.

Vi tilbyder 2 timers gratis iværksætterrådgivning

Overvejer du at tage springet som iværksætter, men ved ikke helt hvordan? Er du allerede i gang, men mangler nogen at sparre med? Har du brug for råd i en konkret situation?

Så kontakt os og få to timers gratis iværksætterrådgivning.
 

Book 2 timers gratis iværksætterrådgivning her.