Det er aldrig for sent at digitalisere

Mens de unge iværksættere manøvrerer hjemmevant i det digitale univers, forsøger tusindvis af virksomheder, der er flasket op med manuelle arbejdsgange, at finde de rette løsninger. Nogle er langt, andre er slet ikke begyndt. Men så længe man har en sund forretning, er det aldrig for sent at gå i gang, siger eksperterne.

Dansk Erhverv om digitalisering

Ovenfor:

Dansk Erhverv om digitalisering: Tænk over, hvad du SKAL, hvad du KAN, og hvad du BØR.

Under gazellekåringen i Aarhus den 7. november 2018 fangede vi sekretariatschef Nikolai Klausen fra Dansk Erhverv til en snak om, hvordan man som mindre eller mellemstor virksomhed kan få taget hul på digitaliseringen.

 

Den digitale korsvej

I disse år står en hær af virksomheder ved den digitale korsvej, hvor de skal vælge, om og hvordan de vil gribe digitaliseringen an. I mange tilfælde veldrevne virksomheder, der tilfældigvis ikke lige blev flasket op med internet, e-handel og elektronisk fakturering. De gør helt eller delvis, som de altid har gjort. Det er de såkaldte digitale immigranter, og den slags virksomheder er der mange af. Der bliver fakturaer printet ud på papir og lagt i en stak i hjørnet – sammen med øvrige bilag, der venter på at blive betalt og bogført en gang i kvartalet.

Selvom de udmærket ved, at de nok bør udnytte de digitale muligheder, kan det være sin sag at få det grebet rigtigt an.

Hvis du gør, som du altid har gjort…

Digitaliseringen påvirker alle brancher, og nogle virksomheder bliver endda overhalet indenom af konkurrenterne i en grad, så det påvirker indtjeningen. Er kurven allerede nedadgående, kan de få svært ved at holde skansen på længere sigt, medmindre de kommer i gang. Men er forretningen fortsat sund, er det på ingen måde for sent at komme i gang, fortæller Claus Lykke Sørensen, der er digitaliseringschef i Beierholm:

”Som virksomhed skal man først og fremmest se på, om og hvordan forretningen kan lide tab, hvis den undlader at digitalisere og bruge data mere proaktivt. Man må spørge sig selv: Bliver jeg overhalet af konkurrenterne, hvis jeg gør, som jeg altid har gjort? Hvis svaret er ja, så er det om at gøre noget. For det går kun én vej. Forbrugerne søger mod muligheder, der gør det let for dem at være kunde i form af sparet tid, bedre priser og smidige transaktioner. Så det er vigtigt at få tilpasset sin forretning til mulighederne.”

Det nødvendige forarbejde

Til alt held findes der mange netbaserede digitale løsninger, man som virksomhed kan koble sig på og høste fordele af. Men de digitale løsninger taler et sprog, der ikke tolererer undtagelser, og dem er der mange af i en virksomhed, der ikke er er vant til at arbejde papirløst.

Derfor gælder det om at få styr på virksomhedens daglige arbejdsgange, fortæller Claus Lykke Sørensen:

”Al digitalisering begynder med, at man sætter nogle standarder for, hvordan man arbejder. Det er forudsætningen for at få sat strøm til processerne. Man kan fx aftale med leverandørerne, at alle fakturaer skal leveres elektronisk. Når det kører, kan man begynde at afløfte data, og så er vejen banet for nye og tidsbesparende arbejdsgange. Men det kræver lige, at man sætter sig ned og gennemgår virksomhedens processer.”

Tag en rådgiver med på råd

Når man spørger de danske gazellevirksomheder til digitalisering, svarer mange, at det kan være svært at finde tid til at sætte sig ind i, hvad virksomhedens behov er, og hvad markedet kan tilbyde af digitale løsninger. 

Derfor kan det være en rigtig god idé at få en rådgiver involveret, der både kender virksomheden og branchen som helhed. Claus Lykke Sørensen peger på, at virksomhedens revisor er en oplagt sparringspartner at inddrage. 

Revisoren kan være med til at skabe overblik over, hvilke muligheder og risici virksomheden står over for og identificere de ømme punkter i forretningens daglige drift. Endelig kan revisor også trække på sin brancheerfaring og indsigt i, hvor det giver mest værdi for virksomheden at optimere og standardisere arbejdsgangene – inden de digitale løsninger bliver koblet på.

Få overblik over virksomhedens processer

Beierholm kan hjælp dig med at skabe overblik over, hvor det giver mest værdi at digitalisere forretningen. Du er velkommen til at kontakte os.

Skyd genvej til digitalisering og en lettere hverdag med BEIERHOLM FOKUS.

 

 

Find en revisor nær dig

Find revisor

in
Share
f
Share
Share