Hvor stærkt er fundamentet i din investeringsstrategi?

Efter år med faldende renter og stigende aktiekurser, har det været nemt at falde for forestillingen om at lav rente og høje aktiekurser er hverdag. Men vi må ikke glemme det brede perspektiv, selvom det, der foregår nu og her, har det med at fylde meget i vores beslutninger.
Det, vi oplever lige nu med konflikten i Ukraine, er særdeles trist og påvirker os alle langt ud over de finansielle markeder. De menneskelige omkostninger, og en løsning på konflikten, er naturligvis det absolut primære fokus. I et finansielt perspektiv giver situationen også anledning til at genopfriske de vigtigste grundlæggende elementer, når du investerer.
Spredning er redning
Du er nødt til at tænke langsigtet, og en central del heraf er risikospredning. Spredning af risiko er nemlig en væsentlig faktor, når du skal lægge din investeringsstrategi.
Det er vigtigt, du har flere forskellige typer af aktier i din portefølje. Når vi, som nu, ser udfordringer med stigende råvarepriser og energipriser, bliver nogle selskaber og geografiske områder hårdt ramt, mens andre ligefrem kan have gavn af prisudviklingen og ændrede betingelser for den globale handel.
Det samme gælder de stigende renter, hvor nogle aktier og hele aktivklasser rammes hårdt, mens andre selskaber har glæde af en lav gæld og pænt cash-flow, og nogle aktivklasser af investorens øgede fokus på mere sikre investeringer. Så spredning gælder altså både aktivklasser, dvs. aktier, obligationer samt ejendomme, og alternativer.
Det handler også om psykologi
Denne spredning er særligt vigtig for investorer med kort eller mellemlang tidshorisont, hvor en krise på finansmarkederne kan komme meget ubelejligt, i en periode lige inden pengene skal bruges. Så kan du blive tvunget til at sælge ud, inden investeringerne har tid til at rette sig igen. For nogle langsigtede investorer kan tumulten være slem, selvom man godt ved, at pengene først skal bruges om mange år, og måske først af næste generation. Alligevel kan det opleves voldsomt og give søvnløse nætter, og dermed risiko for at træffe kortsigtede og ukloge beslutninger, hvis risikoen har været for høj og ikke spredt godt nok ud.
Vi hører ofte at velhavende investorer har fået at vide, at de ”har råd til” at tage stor risiko, fordi de måske slet ikke får brug for alle pengene selv. Det er isoleret set rigtigt og vi ønsker nok alle det bedst mulige afkast. Men det kan jo også vendes om, for hvorfor tage stor risiko for at opnå et afkast, som man ikke får glæde af, hvis man ved, at man alligevel bliver følelsesmæssigt påvirket af tab?
Kend din risikoprofil
I det hele taget er det afgørende, at du er bevidst om din egen risikoprofil, og dermed hvor høj risiko du er klar til at løbe i forhold til dine investeringer. Hvad kan din økonomi bære, og hvad kan dit humør og psyke bære?
Som udviklingen er lige nu, kan man sige, at du får syretestet din risikoprofil. I to år er det kun gået op, og har du kun været i markedet for investeringer de seneste to år, har du kun mærket opturen. Mange nye investorer er kommet til i den periode, og har, grundet de positive markeder, måske troet, at deres risikotolerance er højere end tilfældet reelt er.
Nu oplever vi modgangen, og det er vigtigt at holde fast i den oplevelse, så du ikke glemmer, hvordan det er, når markederne vender igen. For det vil de gøre på et tidspunkt. Historien er fyldt med eksempler på både op- og nedture, så husk det brede perspektiv og bliv klogere på din risikoprofil, når modgangen rammer.
Bestil en gratis investeringsanalyse
Kan dit afkast optimeres? Betaler du for meget i investeringsomkostninger? Med en indledende investeringsanalyse giver vi dig et klart og uvildigt svar på, om der er optimeringspotentiale i din investeringsløsning. Gratis og uforpligtende.

Planlæg din likviditet
Timing af køb og salg i markedet er en nærmest umulig disciplin, når det kommer til investering. Men det er dog muligt for dig at planlægge din egen økonomi, hvis du tænker langsigtet og indretter dig efter mulige fremtidige scenarier. Derfor bør du ikke investere mere, end du er sikker på, at du altid har den nødvendige likviditet, så du ikke ender med at være tvunget til at sælge dine investeringer på et dårligt tidspunkt.
Selvom vi oplever negative renter på indlån, kan det altså være en god ide at have kontanter klar til en regnvejrsdag. Kontanter er nemt, fleksibelt, uden omkostninger og med ingen eller begrænset risiko til følge – sidstnævnte er dog afhængigt af beløbet ift. indskydergaranti. Som nævnt i forrige artikel har kontantopsparing dog fået mere konkurrence af placering i danske realkreditobligationer ovenpå de seneste rentestigninger.
Husk løbende rebalancering
Når der sker udsving i de forskellige typer af investeringer, du har, vil din portefølje afvige fra den optimale fordeling. Derfor er der behov for løbende at rebalancere og returnere til netop den fordeling, der matcher din investeringsprofil.
Med en løbende opfølgning får du nemt og hurtigt overblik over dine investeringer, og så øger det desuden sandsynligheden for et bedre afkast, da rebalanceringen samtidig sikrer, at du hjemtager nogle af dine gevinster, når kurserne er høje, og køber billigere op, når markederne er faldet. Dermed giver du din investeringsportefølje optimale vilkår for at levere et godt og stabilt afkast til dig over tid.
Lad sund fornuft være en fast følgesvend
Endelig er det vigtigt at huske på, at ingen af os kender de fremtidige afkast. Turbulens er ikke ualmindeligt, men omfanget er uforudsigeligt. Men det kan modsat også være dyrt at gå glip af et afkast i de gode år, og derfor bør du ikke sadle fuldstændigt om, for at imødegå en eventuel nedgang på markederne.
Mange investorer har prøvet situationen, hvor de overvejede at sælge ud af aktierne, men ikke gjorde det, og så kom der en nedtur. Hvis jeg dog bare havde fulgt min mavefornemmelse og solgt ud inden, tænker man så. For når faldet er sket, er det åbenlyst, at der skulle have været solgt. Men hvad mange glemmer er, at for hver gang dette er sket, har der med sikkerhed været mange flere gange, hvor man har tænkt tanken om at sælge ud og ikke gjort det, og markederne så efterfølgende steg. Disse fejlvurderinger brænder sig til gengæld ikke lige så godt fast i hukommelsen. Det handler om at tilpasse og bevare det risikoniveau, der er rigtigt for dig og din situation, og acceptere at det ikke er muligt at time markedet fuldstændigt.
Som med så meget andet her i livet, handler det om at finde den rette balance, og om at bevare sin sunde fornuft og forblive realistisk. Ikke blive hverken overoptimistisk og grådig på opturen, eller pessimistisk og bange på nedturen.
Vi hjælper også gerne dig
Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig, er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om dine muligheder.
Vi indleder altid gerne med en afklaring af dine ønsker og behov samt hvilken værdi, vores rådgivning kan tilføre dig og din økonomi.
