Tre gode gazelleguldkorn til din vækstrejse

Børsen Gazelle 2021

Beierholm er som tæt og fortrolig sparringspartner med på mange vækstrejser og har hvert år mange kunder på Børsens liste over gazellevirksomheder. Det giver et unikt indblik i og forståelse for de udfordringer og muligheder vækstvirksomheder møder på deres vej. Men ingen kender dem dog bedre end gazellerne selv. Her serverer virksomhederne Maileg, Amero og Jespers Torvekøkken, som er henholdsvis nuværende og tidligere gazeller, tre gazelleguldkorn, du måske kan bruge på din vækstrejse.

Gazelleguldkorn #1

Prioriter forenkling og digitalisering

Maileg_Erik-og-Dorthe-Mailil.jpg
Erik og Dorthe Mailil.

Kort om Maileg

  • Grundlagt i 1999 af Dorthe og Erik Mailil.

  • Designer og producerer legetøj og interiør.

  • Cirka 40 medarbejdere fordelt på hovedsædet i Herning og afdelingerne i Hamborg og Atlanta.

  • Omsætter årligt for flere hundrede millioner kr.

"Der er sjældent en simpel løsning på noget i denne verden. Heller ikke det at blive gazelle flere år i træk.

Jeg tror, at grunden til vi har kunne skalere så relativt nemt er, at vi hele tiden har forsøgt at forenkle tingene – og lave alting skalerbart. Det har gjort, at vi ikke har haft udfordringer med at vækste og fordoble omsætningen over en kort periode.

Kort fortalt digitaliserer vi så meget som muligt. Det gør vi, fordi den proces samtidig nødvendiggør en forenkling af procedurer, som også sparer os tid og minimerer fejl. Det er en løbende proces, hvor vi undervejs laver mange forskellige små forbedringer. Også når omverdenen udfordrer os.

F.eks. har vi fået digital indfortoldning pga. Brexit. Vi har mange leverancer til UK, så det var en bunden opgave at løse for ikke at spilde for meget tid på upload af fakturer mv. Det betød at andre tredjelande også blev forenklet i samme omgang. Så Brexit betød faktisk, at vi opnåede forenklede processer på alle andre også.

Sådan har vi flere eksempler. Vi prioriterer derfor forenkling og digitalisering. Det gør os effektive og frigør tid til andre dele af forretningen."

- Erik Mailil, direktør i Maileg.

 

 

Gazelleguldkorn #2

Stop aldrig med at fintune din forretningsmodel

"At drive virksomhed er lidt ligesom et formel 1 race. Her justerer ingeniørerne hele tiden på motor, gear, bremse osv. Det samme skal du gøre i din forretning.

Har du de rigtige produkter på hylden? Skaber du værdi for dine kunder? Hvis du ikke gør det nok, så mister du momentum.

Det er fedt at ligge nummer et, men det er svært at forsvare. Du skal ikke hvile for meget, så kommer der blot en kollega i branchen og skaber et hul til en overhaling. 

Bliv ved med at justere og fintune din virksomhed og din forretningsmodel. Sørg for at have det rigtige team – right person, right seat – og så er det ellers ud at give den gas. Det er jo kedeligt at holde i pitten."

- Kasper Smith, stifter og direktør i Amero

Kasper-Amero.jpg
Kasper Smith, stifter og direktør i Amero.

Kort om Amero

  • Leverandør af simple og brugervenlige kassesystemer.
  • Leverer til tre hovedbrancher: Detailhandel, museum og oplevelsesbranchen samt mindre restaurationer, streetfood og kantiner.
  • Hovedkontor i Aarhus med mere end 30 ansatte.
 

Gazelleguldkorn #3

Hold fast i det, I tror på

Kristina-Jespers-Torvekøkken.jpg
Kristina Steenfeldt Madsen, CCO i Jespers Torvekøkken.

Kort om Jespers Torvekøkken

  • Leverer frokostordninger og kantinedrift til virksomheder – foruden mad til selskaber m.m.
  • Grundlagt 1991 og har hovedkontor i Søborg.
  • 30. juni 2020 talte Jespers Torvekøkken og ConviFood 153 medarbejdere. 2 år senere var der 374 medarbejdere og i oktober 2022 rundede virksomheden 400 medarbejdere. Omsætning og resultat er fuldt med i samme skala hos Jespers Torvekøkken, som har formået at vækste både top og bund på trods af de sidste års pris- og Corona udfordringer.

At vækste så hurtigt, som vi har gjort i Jespers Torvekøkken de sidste år, har krævet et skarpt fokus på de strategiske valg og en accept af, at vokseværk er hårdt arbejde og skaber fejl undervejs. 

Vi har holdt fast i det vi tror på, i det marked vi er på og med de services, vi tilbyder. Og ikke mindst har vi investeret yderligere i arbejdet med bæredygtighed, så vi også har mulighed for at rådgive vores kunder og samarbejdspartnere. 

Vi har valgt at gå efter en B-Corp certificering, en 360 graders bæredygtighedscertificering, der kompromisløst samler alt det, vi tror på.

Med mål om mindre CO2 og madspild, det bedste arbejdsmiljø i branchen, og at vi skal drive en økonomisk rentabel virksomhed samtidig med at vi bidrager positivt og dokumenteret til den sociale og miljømæssige udvikling, ser vi endnu flere kunder tilvælge os og accelerere vores vækst yderligere.

Med et solidt produkt i rygsækken og en oprigtig tro på at bæredygtighed er vejen frem, skaber vi partnerskaber med vores kunder. Kunder som også vil arbejde ambitiøst med bæredygtighed, og som vi gerne deler vores viden med – fordi vi kommer alle sammen længst, når vi deler vores erfaringer, både de gode og de dårlige. 

Bæredygtighed er over de sidste år blevet et fundament for vores forretningsstrategi og har uden tvivl bidraget til vores vækstrejse.   

- Kristina Steenfeldt Madsen, CCO i Jespers Torvekøkken
 

Vi springer med gazellerne

Igennem flere år har Beierholm været Børsen Gazelle partner, og hvert år sætter vi en stor ære i at være med, når Danmarks mest succesfulde vækstvirksomheder fejres. 

Børsen gazelle partner