Skal du have hjælp af en bogholder eller en revisor?

Der er ikke et entydigt svar på, hvornår det giver mening for en virksomhed at skifte fra bogholder til revisor eller omvendt. Forskellen kan være stor, og valget kan have væsentlig betydning for forretningens overlevelse, udvikling og vækst.

"Det kan være ensomt at være en kreativ sjæl alene, og jeg har et helt klart mål om at gøre min forretning større. Men hvordan man gør det samtidig med, at både Cykelkokkens sjæl og økonomi holdes stærk, er et helt nyt felt for mig," siger Cykelkokken. - Foto: Jacob Nielsen.

Inden du beslutter dig for, hvem der er den rigtige for din virksomhed, skal du læse med her.

Kundebasen vokser, der er ubesvarede mails i indbakken, og stakken af fakturaer, der bare liiige skal betales, vokser støt på skrivebordet. Og kan du egentlig trække den erhvervsmæssige andel fra af den sidste udgiftspost?

Måske er det tid til at uddelegere opgaven med noget af administrationen til en professionel. Men så melder spørgsmålet sig – Skal du have hjælp af en bogholder eller en revisor? 

Hvad er forskellen egentlig?

For at få de forskellige begreber på plads, forklarer økonomisk rådgiver og revisor i revisions- og rådgivningsfirmaet Beierholm Steen Søgaard Rasmussen forskellen på de to roller.

"Sat lidt på spidsen er den gode gamle bogholder en, der kommer en gang imellem og hjælper med at bogføre bilag og få økonomisystemet til at give mening. Hvert halve eller hele år gør man status; hvordan er det gået? Det er ikke som sådan noget, der kigger fremad," siger Steen Søgaard Rasmussen. 

"Revisoren har mange flere værktøjer i kassen end bogholderen, f. eks. viden om skat, moms, og en række andre kompetencer, som giver yderligere værdi," siger han.

Men hvornår har man brug for den lidt dyrere revisor i stedet for blot en bogholder? 

FAKTA

Hvad er forskellen på en revisor og en bogholder?

Bogholder: Du afleverer alle dine bilag til bogholderen, som så fører dem til protokols.

Revisor: Udfører skatteregnskab, rådgiver økonomisk og sparrer med dig om processer, forretningsmodeller og drift.

Se hvordan du kommer igang med BEIERHOLM Fokus her 

Både revisor og sparringspartner

Revisoren kan typisk sparre mere indgående med dig om din forretning. 

"Det vigtigste er at blive klog på hvilke nøgletal, der driver din virksomhed: Hvad er din forretningsmodel? Hvad er i bund og grund god performance for din virksomhed? Hvad gør konkurrenterne? Hvad er benchmark for din branche? Hvis konkurrenterne har en overskudsgrad på ti pct., og du lige når fem pct., skal man have en dialog om, hvad man så gør," siger Steen Søgaard Rasmussen.

Med revisoren får du en rådgiver, der kender betydningen af dine tal, og som i dialog med dig kan udvikle din forretningsmodel. Det er især vigtigt set i lyset af presset og den stigende konkurrence fra virksomheder, der formår at tænke nyt og vende den kendte forretningsmodel på hovedet. Eksempelvis som Airbnb, der formidler overnatninger uden at eje et eneste hotel. 

 

Cykelkokken - Morten Kryger Wulff, er selvstændig kok og iværksætter. Han bringer den intime restaurantoplevelse med udenfor på sit specialdesignede cykelkøkken. Som gæst cykler du med rundt til byens små oaser og nyder forskellige retter, tilberedt undervejs fra cyklen. 

"Det at være iværksætter i en-mandsvirksomhed kræver, at jeg mentalt er på arbejde 24/7. Til gengæld tror jeg på, at Cykelkokken kan bringe helt særlige oplevelser til mennesker gennem mad og natur/udeliv, og derfor vil jeg selvfølgelig gerne have, at så mange mennesker som muligt kan opleve det". 
- Foto: Jacob Nielsen

Der findes mange lignende eksempler, og deres succes er tegn på, at du hele tiden skal udfordre og revidere din egen forretningsmodel. Du kan ikke regne med, at din forretningsmodel holder evigt, og det giver ikke nødvendigvis mening alene at se på tallene, den kaster af sig.

Skiftende forretningsmodeller er blot et eksempel på, at der skal tænkes fremad, med udgangspunkt i tallene, og der også skal tænkes i forretningsmodeller og strategier, som skal udvikles for at holde virksomheden på sporet. De tanker udvikles bedst i dialog med andre, for eksempel en rådgiver eller sparringspartner. 

Online services letter de administrative byrder

Nogle rådgivnings- og revisionshuse tilbyder også kunderne online services, som letter den daglige økonomiske administration. Beierholm har også en online-løsning, der tilpasses den enkelte virksomhed, og "har mennesker bag," fortæller Steen Søgaard Rasmussen. 

"Her kan kunderne nemt scanne og håndtere bilag med smartphone, godkende løn, løbende følge med i virksomhedens hovedtal og blive holdt opdateret på kommende administrative deadlines og de opgaver som følger med. Derudover kan revisoren holder øje med virksomheden fra sit skrivebord. Det giver overblik og ro i maven".

Revisor holder snor i vækst

Derudover er revisoren garant for dine forretningsplaner, når der eksempelvis er behov for at hente kapital udefra.

"På et tidspunkt spirer frøet måske, og virksomheden begynder at vokse. Enten har du penge til at udvide, eller også skal du lave et prospekt til en bank eller en investor, for at låne penge til væksten i din virksomhed. Der har du brug for en snorlige forretningsplan og prognoser for fremtiden," siger han og fortsætter.

"Her giver revisoren værdi, fordi han som offentlighedens repræsentant blåstempler, at tallene i dit regnskab og dit prospekt giver mening. Det er at få professionalisering med omkring bordet."

Opdateret grundlag er nødvendigt

For at en sparringspartner og dig kan have en så dynamisk dialog om fremdriften i virksomheden, som muligt, er det derfor ikke nok blot at kigge på sidste års regnskab, når der lægges budget for næste år, og når regnskabet siden hen skal udfærdiges. 

Man skal have et have overblik over tallene i virksomheden i real-tid, så man hurtigt kan tage bestik af udviklingen i tallene. Hvis et forretningsben skælver, skal man kompensere ved at gribe ind eller opprioritere et andet forretningsben. Forudsætningen for at kunne handle rettidigt er, at du kan se udviklingen i tide.

"Jeg arbejder konstant på at knække nødden økonomisk, så forretningen kan bære flere ansatte. Det er enhver iværksætters hovedbrud – hvordan kan det blive godt nok til at give sig selv en fast løn, og på sigt også andre. Man kan sagtens låne masser af penge og springe ud fra 5-metervippen med sin ide, men jeg har valgt at tage det step-by-step, hvor jeg hele tiden prøver ting af og justerer i forhold til, hvad der er økonomisk bæredygtigt. Det gør min forretning meget agil, fordi jeg løbende justerer, men det kræver også, at jeg hele tiden bruger historikken til at planlægge fremad, så jeg sikrer, at jeg ikke bare siger ja til ting, der ikke hænger sammen økonomisk," siger han.

- Foto: Jacob Nielsen

Som ejerleder kan det dog være svært at træffe de hårde beslutninger, som tallene lægger op til, uden at have en sparringspartner, der kan perspektivere og rationalisere tingene. Følelserne spiller ind, og nogle gange er der behov for at slagte en hellig ko, og den beslutning kan en rådgiver hjælpe på vej.

"Du kan have brug for klar sparring om, hvad du skal i din virksomhed. Skal du investere i maskine et, to eller tre, eller skal der noget andet til? For små iværksættere handler det om at få styr på penalhuset, og at rådgiveren giver tid til at tænke, giver ejerlederne sparring, så de selv kan træffe den rigtige beslutning," siger Steen Søgaard Rasmussen.

Som at gå til lægen

Så hvad flytter det konkret i en virksomhed at få en revisor, og kan man sige, at det er forudsætningen for at virksomheden tager et trin op ad stigen?

Steen tør godt love, at blot et par timers møde med en revisor for selv den mindste virksomhed tilbagetaler sig i løbet af et år. 

"Den rigtige sparringspartner er ikke en omkostning, det er værdiskabelse. Jeg har haft møder på et par timer, hvor man sammen får bremset en dårlig beslutning om for eksempel at investere i en dyr, men forretningsstrategisk forkert maskine," siger han og tilføjer.

"Hvis du sidder hjemme i kælderen og brygger, så bliver du let snæversynet. Revisionshuse har levet i det her forretningsmiljø i mange år, så man får nem adgang til viden gennem dem. Vi har 40.000 kunder og vi har analyseret best practice i deres forretningsmodeller. Det skal man tappe ind i. Det er lige som at gå til lægen, det er bare med økonomi i stedet."

Online-løsningen BEIERHOLM FOKUS kan tilpasses en eller 100 ansatte

Denne artikel er produceret 10.12.18 af Børsen Creative i samarbejde med Beierholm. Skrevet af Christian Bartels

Find en revisor nær dig

Find revisor

in
Share
f
Share
Share