Når væksten skal finansieres

Hvor går du hen, når din virksomhed skal finde kapital til det næste store spring? Når nye markeder skal opdyrkes, eller nye produkter lanceres? Svaret er ikke så enkelt endda.

Hør hvordan gazellevirksomheden idoc finansierede sin vækst ved at invitere en investor indenfor.

Når en virksomhed erkender, at den har behov for at finansiere sin vækst, må den også erkende, at der følger betingelser med, uanset hvor pengene kommer fra. Og det kan være en hæmsko for iværksætteren, der typisk prioriterer frihed og selvstændighed højt.

Gazellevækst kræver fremmedfinansiering

Peter Thor Kellmer er partner og statsautoriseret revisor i Beierholm. Han rådgiver mindre og mellemstore virksomheder, der ønsker overblik over, hvilke muligheder de har for at få indfriet deres ønsker om at udvikle virksomheden og skabe vækst:

”I en ideel verden ønsker alle selvfølgelig at være selvfinansierende, men ofte er det ikke realistisk for de virksomheder, der for alvor ønsker at skalere. Vil man erobre et nyt marked, kræver det betydelig likviditet. Skal man først hente den på bundlinjen, kan der gå for lang tid, og for nogle virksomheder er timingen vigtig. Derfor kræver det kapital udefra, og med den kapital følger der altid betingelser, uanset om den kommer fra en långiver eller en investor.”

Fremmedfinansieringens dilemma

Uanset om man låner sig til skalering eller inddrager en investor, har det omkostninger, som kan udfordre en iværksætters trang til selvbestemmelse. Banken ønsker størst mulig sikkerhed for at få pengene igen og stiller krav til øget rapportering og professionel økonomistyring. Det giver mere administration og governance og kan betyde, at virksomheden skal have fat i en revisor med flere kompetencer, måske ansætte en dygtig økonomichef eller indsætte en bestyrelse.

Omvendt kan selvbestemmelsen også blive udfordret af en investor, der måske har en holdning til, hvor skibet skal sejle hen, hvor hurtigt – og med hvad.

Det oplever Peter Thor Kellmer ofte, men selvom det i første omgang kan virke som en kamel at sluge – både økonomisk og ledelsesmæssigt – så vinder virksomheden som regel ved det i det lange løb:

”Set fra en iværksætters side kan lån og kapitalindskud fra en investor virke som pest eller kolera, fordi det enten giver mere governance og administration eller afgivelse af suverænitet. Men man skal huske på, at i den proces tager virksomheden nogle vigtige strategiske skridt, hvor den får optimeret sine processer, styrket holdet og professionaliseret ledelsen.”

Grundig forberedelse er altafgørende

Peter Thor Kellmer understreger derfor, hvor vigtigt det er med grundigt forarbejde, når virksomheden ønsker at skalere forretningen. For selvom mange iværksættere måske forbinder fremmedfinansiering med afgivelse af suverænitet, kan man komme rigtig langt, hvis aftalerne er på plads:

”Mange ejerledere er ikke klar over, hvor stor mulighed de har for at få indflydelse på virksomhedens kurs fremadrettet. Når virksomheden inddrager revisor og advokat, kan den både få kortlagt konsekvenserne af de mulige scenarier og udarbejdet kontrakter, der præciserer, hvad der skal ske med virksomheden. Det er alt sammen del af den due diligence, som er en vigtig forberedelse. Det betyder, at ejerlederen også fremover får den indflydelse, der gør, at han kan se sig selv i øjnene, og at fremmedfinansieringen ikke fremstår som et nødvendigt onde, men en fantastisk mulighed.”

Få kompetent sparring om vækst og finansiering

Har du spørgsmål om finansiering i din egen virksomhed, er du velkommen til at kontakte os.

 

Læs også: EXIT-STRATEGIER ØGER FOKUS OG SKABER GROBUND FOR VÆKST

Find en revisor nær dig

Find revisor

in
Share
f
Share
Share