Fra lineær til cirkulær: en ny vej til bæredygtig forretning

Ressourcer bliver knappe, klimaet forandrer sig, vores natur og havmiljø er presset, og virksomheder står over for et voksende pres for at gentænke måden, de skaber værdi på. Vores nuværende og traditionelle forretningsmodeller, som er gearet til produktion -> forbrug -> smid væk, er ganske enkelt ikke holdbare i længden. Løsningen kræver innovation, og det er her cirkulær økonomi kommer ind i billedet som et centralt svar på nogle af de mest presserende globale klima- og miljømæssige udfordringer.

I en nøddeskal handler cirkulær økonomi om at skabe mere værdi med færre ressourcer. I stedet for at produkter har én livscyklus, hvor de ender som affald, er målet at holde materialer og produkter i kredsløb, så længe som muligt. Det handler ikke kun om affaldshåndtering, men for virksomheder handler det især om et opgør med vanetænkning. Cirkulære løsninger kræver nytænkning af alt fra produktdesign og materialevalg til samarbejder på tværs af værdikæder og med nye typer aktører. Måske endda ligefrem konkurrenter. Det kræver, at produkter designes til lang levetid, til at kunne skilles ad og genanvendes, og at den underliggende forretningsmodel f.eks. understøtter deling, abonnementsløsninger, reparation, service frem for ejerskab eller har indbygget infrastruktur for tilbagetagning af produkter, efter brug.

Kort sagt: målet er at udnytte ressourcerne bedre. Ikke bare af hensyn til klima og miljø, men især grundet en strategisk og økonomisk nødvendighed.

Cirkulær økonomi er international sikkerhedspolitik

I skrivende stund hersker der en intens debat om fremtiden for ESG og ikke-finansiel rapportering. Meget af diskussionen har sine rødder i den toneangivende Draghi-rapport, som blev offentliggjort sidste år (2024). Den konkluderede, at EU halter efter USA og Kina på konkurrenceevne, men understregede samtidig, at den grønne omstilling er en uomgængelig nødvendighed og en central søjle i EU’s strategiske fremtid.

Den grønne omstilling handler nemlig ikke kun om klima og bæredygtighed. Det handler om geopolitik og adgang til ressourcer. Det handler om fremtidssikring af et konkurrencedygtigt samfund og en økonomi, som er drevet af innovation og teknologi. Europas afhængighed af sjældne og kritiske råmaterialer, som i dag primært udvindes uden for kontinentet, introducerer risici. Det så vi som konsekvens af COVID-19, hvor den globale sundhedskrise udfordrede værdikæder, internationale samarbejder og økonomier, og som siden da har fremprovokeret en tilbagegang i globaliseringen og en fremgang af protektionisme. 

Batteriforordningen, artikel 29

Nogle stoffer i batterier, f.eks. kobolt, bly, litium eller nikkel, hentes fra knappe ressourcer, som ikke er let tilgængelige i Unionen, og Kommissionen anser nogle af disse for kritiske råstoffer. I overensstemmelse med Kommissionens meddelelse af 5. maj 2021 om »Ajourføring af den nye industristrategi fra 2020: Opbygning af et stærkere indre marked til fremme af Europas genopretning« skal Unionen styrke sin strategiske autonomi og øge sin modstandsdygtighed over for eventuelle forsyningsafbrydelser som følge af sundhedskriser eller andre kriser. Forbedring af cirkulariteten og ressourceeffektiviteten med øget genanvendelse og nyttiggørelse af disse råstoffer vil bidrage til at nå dette mål.

Kilde: eur-lex.europa.eu/eli/reg/2023/1542/oj?locale=da

Derfor skal vi blive 100 meter-mestrer i at genanvende materialer og gentænke produkter, som tillader industrier at indtræde i den cirkulære økonomi og opbygge økosystemer og symbiose i erhvervslivet.

Et godt eksempel er bilindustrien, som i mange år har arbejdet med cirkularitet og er blandt de mest modne sektorer på området. Her er genanvendelse og design til adskillelse allerede integreret i mange processer. Og det viser, at cirkulær økonomi kan være både realistisk og rentabelt.

Lovgivning som innovativ drivkraft

Så hvordan gør vi det? Det er afgørende, at det bliver rentabelt og sund fornuft at drive forretning i en cirkulær økonomi. Som en forlængelse af EU's ”grønne pagt” fra 2019, som sigter mod en nettonul-udledningsøkonomi i 2050, introducerede EU i februar 2025 vækststrategien ”Clean Industrial Deal”. Her indtænkes cirkulær økonomi som et centralt tema, med målet om at 24% af materialer er cirkulære i 2030. Det skal sikres gennem finansiering, hvor over 100 milliarder euros skal fremme grøn produktion. Hertil skal der etableres indkøbscentre for kritiske råmaterialer, så virksomheder kan pulje deres indkøb af råvarer og dermed opnå bedre forhandlingskraft, samt reducerer risici og afhængigheder fra komplekse værdikæder.

Derfor introduceres der i disse år en række Europæiske forordninger, som sætter krav til, hvordan vi indtænker cirkularitet i produkters livscyklus; fra design og produktion, til brugsfasen og sidst bortskaffelsen: 

 

Overblik over lovgivning, som fremmer cirkulær økonomi

LovgivningStatus og ikrafttrædelseHvad det betyder for virksomheder?
Udvidet producentansvar for emballage (PPWR)Registreringspligt fra 1. april 2024. Træder i kraft 1. oktober 2025.Producenter bliver økonomisk ansvarlige for affaldshåndtering af emballage. Krav om registrering og rapportering.
BatteriforordningenVedtaget i 2023. Bekendtgørelse træder i kraft 18. august 2025.Nye produktkrav og udvidet producentansvar. Gælder alle batterityper.
Retten til reparation (R2R)Vedtaget i april 2024. Skal implementeres nationalt senest april 2026.Producenter skal sikre adgang til reservedele, værktøj og information, så produkter nemmere kan repareres
Eco-designforordningen (ESPR)Vedtaget april 2024. Arbejdsplan udkom april 2025. Specifikke produktkrav forventes i kraft fra midt 2027.Sætter krav til produkters design, holdbarhed, ydeevne, reparerbarhed og cirkularitet. Gælder udvalgte produktgrupper, men vil over tid dække alle produkter i EU. Det er vigtigt at nævne, at der også introduceres et forbud mod destruktion af usolgte produkter. 
Digitalt produktpas (DPP)Følger ESPR forordningen. Produkter skal ledsages af et digitalt pas med oplysninger om materialer, levetid, vedligeholdelse og miljøpåvirkning.

5 skridt til at komme i gang med cirkulær økonomi i din virksomhed

Cirkulær økonomi kræver, at vi lærer et nyt sprog og metode, at vi gentænker vores produkter og forretninger, og at vi etablerer ny infrastruktur i samarbejde med vores omverden. Det gør, at overgangen til cirkulær økonomi kan virke kompleks og besværlig. Men det behøver den ikke være. Her får du fem konkrete skridt, der kombinerer forretningsforståelse, praksisnær metode og strategisk samarbejde, så du kan komme i gang med cirkularitet i din virksomhed.

 

Cirkulær økonomi er mere end genbrug. Det er et systemskifte, hvor produkter og mate-rialer holdes i kredsløb så længe som muligt. Start med at forstå de centrale koncepter, såsom: De 5 R’er (Refuse, Reduce, Reuse, Repair, Recycle), affaldshierarkiet, eco-designprincipperne, og de gør dig bekendt med de mest udbredte cirkulære forretnings-modeller. Samtidig bør du holde dig opdateret på relevant lovgivning og kommende krav, som nævnt tidligere. 

Se på jeres forretningsmodel, værdikæde og interne processer med nye øjne. Hvor opstår der affald? Hvad bliver kasseret? Og hvorfor? Er der steder, hvor ressourcer går tabt? Kig efter hotspots og lavthængende frugter. Overvej både hvor I spilder værdi, og hvor I har uudnyttede ressourcer, der kunne bringes i spil igen.

Cirkularitet kræver nytænkning. Og det sker sjældent isoleret i én afdeling. Inviter hele organisationen ind i processen. Undersøg jeres kerneprodukter og ydelser: Hvor kunne man tænke nyt? Hvilke svagheder eller potentialer springer i øjnene? Kig mod Best-practice i andre virksomheder (både inden for og uden for jeres branche) og lad jer inspirere af deres løsninger.

De bedste cirkulære løsninger opstår ofte i samspil med andre. Undersøg hvad brancheforeninger, leverandører, kunder eller måske endda konkurrenter arbejder med. Er der oplagte samarbejdsmuligheder omkring takeback ordninger, fælles materialestrømme, dataudveksling eller designforbedringer? Mange cirkulære tiltag er først realistiske, når de bliver løftet i fællesskab.

Cirkularitet er også en fortælling. Overvej, hvordan jeres cirkulære tiltag kan styrke jeres kommunikation og position på markedet, uden at det bliver greenwashing. Det kræver ofte data og transparens. Kan I dokumentere levetid, ressourceforbrug, eller genanvendelsesgrad? ESG-rapporten er en stærk platform, til at integrere jeres cirkulære ambitioner i både branding, salgsarbejde og kundeinformation.

Skal I også i gang med ESG, men er usikre på, hvor I skal starte?

Så tag fat i en af vores konsulenter til en uforpligtende samtale og få skabt overblik over jeres muligheder.

 

Vidste du, at

  • Globale ressourceforbrug er mere end fordoblet siden 1970 og stiger stadig.
    UNEP (2024) vurderer, at den årlige globale råstofudvinding steget fra cirka 30 mia. ton i 1970 til over 106 mia. ton i dag og forventes fortsat at vokse med 2–3 % om året. Hertil vurderes det, at 90 % af de materialer, der ekstraheres, bliver til affald eller forbruges én gang.
     
  • Danmarks økonomi kun er 4% cirkulær
    Det betyder, at kun 4% af vores materialeforbrug genindtræder i økonomien. I EU har man mål om 24% i 2030.
     
  • Danskeres ressourceforbrug er 17,8 ton per person om året
    Det er langt over det globale gennemsnit på 12 ton og næsten tre gange højere end det bæredygtige niveau.
     
  • Cirkulære strategier kan gøre en stor forskel
    Vi kan reducere vores nationale materialeforbrug med 39% og vores CO₂-aftryk med 42% ved at tænke cirkulært.
     
  • Designfasen er altafgørende
    Op mod 80% af et produkts miljømæssige påvirkning bestemmes allerede på designstadiet.
     

    ***********

Kilder: 

The circular gap report, 2024, Danmark. CGR Denmark

UNEP, 2024: Global Resources Outlook 2024 - Press release | Resource Panel

Ellen MacArthur Foundation, 2022. https://www.ellenmacarthurfoundation.org/news/an-introduction-to-circular-design