Stop-The-Clock… Hvad nu?

Direktivet udskyder ikrafttrædelsesdatoerne for bæredygtighedsrapportering under CSRD for en stor gruppe af virksomheder i EU og skal være implementeret i national lovgivning senest den 31. december 2025.

Som følge heraf har Folketinget fremsat et lovforslag, der implementerer direktivet i dansk lovgivning. Forslaget blev sendt i høring den 26. maj 2025. Lovforslaget udskyder udelukkende tidsfristerne for, hvornår virksomheder skal begynde at rapportere efter CSRD.

Det ændrer således ikke på kravene til indholdet af rapporteringen – dette diskuteres på et senere tidspunkt.

Ifølge lovforslaget udskydes rapporteringsforpligtelsen efter CSRD med to år:

  • Store virksomheder, der endnu ikke er begyndt at rapportere, skal rapportere i 2028 vedrørende regnskabsåret 2027. (Bølge 2)
  • Børsnoterede SMV’er skal rapportere i 2029 vedrørende regnskabsåret 2028. (Bølge 3)
  • Virksomheder i bølge 1, altså børsnoterede virksomheder og statsejede aktieselskaber med over 500 ansatte, er ikke omfattet af udskydelsen og skal fortsat rapportere i henhold til CSRD-kravene.

Udskydelsen giver således Europa-Parlamentet og Rådet mere tid til at forhandle de væsentlige ændringer i CSRD, som indgår i Kommissionens Omnibus-pakke. Disse ændringer behandles i en særskilt lovgivningsproces.

Beierholm-stop-the-clock-direktivet.jpg

Hvad sker der nu?

Lovforslaget omhandlende Stop-the-Clock er sendt i offentlig høring med frist den 27. juni 2025. Herefter kan lovforslaget justeres på baggrund af høringssvar og vil derefter blive behandlet i Folketinget. Loven forventes at træde i kraft den 31. december 2025.

Virksomheder skal fortsat rapportere om samfundsansvar (tidligere § 99a)

Det er vigtigt at understrege, at lovforslaget ikke fritager virksomheder for at rapportere indtil CSRD-kravene træder i kraft. Virksomheder, der er omfattet af CSRD (men som har fået udskudt rapporteringspligten), skal fortsætte med at rapportere i henhold til den tidligere § 99a i årsregnskabsloven.

Med andre ord: rapporteringen om samfundsansvar er ikke fjernet, men de gældende krav uden for CSRD er væsentligt mindre omfattende og mindre formaliserede.