Beierholm i ekspertpanel, før politikere justerer iværksætter-ordninger

Beierholm klar med bud på, hvordan fremtidens iværksætteri skal reguleres, da Danmarks Iværksætter Forening inviterede til høring for Folketingets erhvervsordførere.

Beierholm var som mindre og mellemstore virksomheders foretrukne rådgivnings- og revisionsfirma klar med bud på, hvordan fremtidens iværksætteri skal reguleres, da Danmarks Iværksætter Forening inviterede til høring for Folketingets erhvervsordførere. 

 

Beierholm slår både på muligheden for en overgangsordning for IVS-selskaber og behov for en balanceret løsning, der skaber et frodigt iværksætterklima og reducerer risiko for svig.

 

Beierholm var med i ekspertpanelet, da Danmarks Iværksætter Forening i sidste uge inviterede til høring om fremtidens iværksætteri for erhvervsordførerne i Folketinget. 

Baggrunden for høringen var, at antallet af virksomheds-startups er faldet med 11 procent, siden IVS-ordningen, der gjorde det muligt at starte en virksomhed med bare en krone som startkapital, blev afskaffet i 2019. 

Samtidig har det givet store problemer for en række iværksætter-virksomheder, der endnu ikke er begyndt at tjene penge, at Folketinget med afviklingen af IVS-ordningen også besluttede, at IVS-selskaber inden april 2021 skal omregistreres til anpartsselskaber og have en kapital på mindst 40.000 kroner, hvis de vil undgå en tvangsopløsning. 

BEIERHOLM: FIND EN BALANCERET LØSNING

Nu kan Christiansborg være på vej med en ny løsning. Erhvervsministeren inviterer i løbet af kort tid til forhandlinger, og et bredt flertal i Folketinget erklærede sig på høringen klar til at finde en løsning, der både kan redde de iværksættere, der er kommet i klemme, men også varigt sikrer iværksættere bedre vilkår.

Seniorkonsulent Jesper Seehausen, der repræsenterede Beierholm i høringens ekspertpanel, opfordrede erhvervsordførerne til at finde en balanceret løsning. 

- Vi tilskynder politikerne til at lave en balanceret løsning, der kan holde mange år frem. Vi skal holde os på midten af vejen med nogle gunstige regler, der giver gode muligheder for engagerede iværksættere, der er optaget af at skabe noget. Samtidig skal vi opstille kontrol og krav til rådgivning, som sikrer, at man ikke tiltrækker mennesker til iværksætteriet, som udnytter mulighederne for at begå svig og lignende, forklarer seniorkonsulent Jesper Seehausen. 

- Vi advarer lidt imod, at man går fra den ene grøft til den anden grøft. IVS-ordningen, hvor vi gjorde livet let for dem, der starter et firma, men uden kontrol og regler for rådgivning, var nok for meget i den ene grøft. Mens beslutningen om at afvikle ordningen med en kort overgangsordning, nok var at gå for meget i den anden grøft, vurderer Jesper Seehausen. 

- IVÆRKSÆTTERE ER FORSKELLIGE – KAPITALKRAV PÅ 40.000 KAN VÆRE EN BARRIERE

Beierholms seniorkonsulent kunne fra høringens ekspertpanel konkludere, at politikerne også mindes om, at der er stor forskel på iværksættere. For mange etablerede kan et kapitalkrav på 40.000 kroner for opstart af et anpartsselskab være en bagatel. Men for andre, som måske kommer direkte fra et studieliv finansieret på SU, kan 40.000 let være en barriere. 

 

- Politikerne skal huske, at iværksættere er meget forskellige. Både i baggrund og i økonomisk formåen. Og skal vi have motiveret alle, der har ambitioner om at blive iværksættere, er det vigtig, at man ikke skaber barrierer for unge talenter, der kommer ud fra et studie med stor inspiration. Derfor opfodrer vi politikerne til at finde en ny og mere fleksibel overgangsordning for de mange iværksættere, der er kommet i klemme i kravet om, at de skal have en egenkapital på 40.000 kroner inden april 2021, siger Jesper Seehausen. 

Høringen om de fremtidige kapitalkrav til iværksættere blev afholdt af Dansk Iværksætter Forening, Copenhagen Business School (CBS) og Venstre.

Beierholm hjælper virksomheder med at få styr på tallene – og bane vejen frem for dig og din virksomhed. 

 >> Find Beierholms nærmeste afdeling her.

 

FAKTA: 

SVIG OG LAV ERHVERVSAKTIVITET LUKKEDE IVS-ORDNING 

  • IVS-ordningen, som gjorde det muligt for iværksættere at starte virksomhed med en startkapital på bare en krone, blev indført i 2013 – og afskaffet i 2019.
  • Erhvervsministeriets evaluering af ordningen viste i 2018, at der blandt IVS-selskaberne var en overvægt af selskaber, der havde en lille erhvervsaktivitet og samtidig deltog i svig, som efterlod staten med stigende omkostninger efter tvangsopløsning af IVS-selskaber.
  • Ved lukningen af IVS-ordningen besluttede Folketinget, at IVS-selskaber inden april 2021 skal lade sig omdanne til anpartsselskaber. Samtidig sænkede man kapitalkravet for anpartsselskaber fra 50.000 til 40.000 kroner.
  • Opnår et IVS-selskab inden april 2021 ikke en egenkapital på de 40.000 kroner, der skal til ved en omdannelse til anpartsselskab, bliver selskabet tvangsopløst.

 

Læs også:

Opstart af virksomhed

Vælg den rette virksomhedsform

Iværksætterrådgivning

Årsregnskabsloven

Find en revisor nær dig

Find revisor

in
Share
f
Share
Share