Alternative investeringer - hvad er det egentlig?

Flere og flere kigger mod mere alternative investeringsmuligheder, når formue, pension osv. skal placeres. Men hvorfor er alternativ investering oppe i tiden netop nu, og hvad er det egentlig? Find svaret i denne artikel.

Nyhed fra Uvildige.dk

Det er bl.a. pga. den lave rente, at mange søger mod alternative investeringsmuligheder. Kunne du få 5 pct. i rente på en realkreditobligation, så ville du formentlig ikke bruge megen tid og kræfter på at undersøge, om du kan få 4 eller 6 pct. på eksempelvis en vindmølle park. Men får du 0 pct. på dine obligationer, så er 3 pct. på en vindmølle park straks mere interessant.

Altså spiller den lange periode med et lavrentemiljø en afgørende rolle i forhold til, at vi søger mod alternativer, som sætter mere attraktive afkast i sigte. Det lokker, men der følger også en risiko.

Alternative investeringer kort fortalt

Men hvad er det så, alternative investeringer? Som det ligger i ordet, er der tale om alternativer til traditionel investering, i form af aktier og obligationer. Det kan eksempelvis være ejendomme, infrastruktur, vedvarende energi som solcelle- og vindmølle parker eller private equity, der er kapitalfonde med unoterede aktier.

Men definitionen på alternativ investering afhænger også af, hvem du er. For en bank, som historisk kun har haft obligationer og aktier, så er ejendomme også alternative. Men for et pensionsselskab, som historisk også altid har investeret i udlejningsejendomme, er det ikke et alternativ. Det er derimod eksempelvis vindmøller eller infrastruktur som broer og betalingsmotorveje.

Bevæger vi os over i den endnu mere alternative afdeling, hvor der måske kommer noget hobby og brugsglæde indover, er den mest klassiske formentlig kunst. Men også ure, vin og veteranbiler hører under denne kategori. Her er vi dog ovre i et område, hvor du skal have en vis interesse eller stole meget på udbyder af investeringen. Og når du er i grænselandet mellem hobby og investering, skal du huske på, at det kan være dyrt at have en hobby. Selvfølgelig kan der også laves gode investeringer her, og har man for år tilbage investeret i eksempelvis Bourgogne vin, så kan man have tjent godt i dag.

Summa summarum er alternativ investering altså alt det, du ikke normalt har i din portefølje, og således et alternativ til standarden.

Illikvide, langsigtede, komplekse og risikofyldte

Det er ikke kun i grænselandet mellem hobby og investering, at du skal være særligt opmærksom. Alternativ investering kræver generelt mere research, viden og så er der nogle ulemper herved, som du ikke må overse, når du retter sigtet mod muligheden for mere attraktive afkast.

Bl.a. er alternative investeringer typisk meget illikvide og kan være svære at komme ud af igen. Køber du dig ind i en vindmøllepark, står der sjældent tusindvis af potentielle købere til at overtage fra dig, hvis du en dag vil af med den igen. Eller hvis du har købt dig i ind i en tunnel eller betalingsmotorvej, hvor der er en beregning på, hvordan den over en årrække skal tjene pengene ind, og trafikken så ikke er som forventet, så kan det være svært, at sælge denne videre.

Derfor bør du oftest, når det gælder alternativ investering, være klar på, at det er en langsigtet investering.

Prisfastsættelsen på alternative investeringer er ligeledes ofte noget sværere at have med at gøre. Ser vi eksempelvis på en Apple eller Novo aktie, så er det knapt så svært. Her er der mange, som forholder sig til aktien dagligt. Der er udbud og efterspørgsel, og den handles for millioner hver eneste dag. Om prisen så er rigtig eller forkert, ved du selvfølgelig først nogle år senere, men der bliver forholdt sig hertil og stillet en pris hver eneste dag.

Det er mere besværligt, at fastsætte den rigtige pris på en havvindmølle park med x antal møller placeret forskellige steder. Her er der ikke nogen standardformel eller et kæmpe marked, hvor flere byder ind. Derfor er der også større risiko for bobledannelse, hvilket naturligvis er vigtigt være opmærksom på, og det har uden tvivl presset prisen højt op (også for højt i nogle tilfælde), at mange netop søger mod alternativer. Så det er en vurdering, der er svær at håndtere, da det ofte er komplekse produkter, som ikke kan sammenlignes en til en. Derfor er der en reel risiko for, at du får købt for dyrt ind.

Du har højst sandsynlig også investeret i alternativer

Faktisk investerer de fleste danskere i alternativer. Det kan godt være, du tror, at du ikke gør det, men det gør du højst sandsynligt. Du gør det nemlig via din pensionskasse. En vis procentdel af den pension, du har gennem dit arbejde, som for mange måske er den største opsparing til alderdommen, vil oftest stå i alternativer.

Og selvom mange alternative investeringer bestemt har ulemper, så er der da også nogle klare fordele. Derfor kan det være fint, at tænke alternative investeringer ind i sin portefølje. Især hvis du er langsigtet.

Så vær ikke bekymret, hvis en del af din pension er investeret i alternativer. Det kan vise sig at være fornuftigt, men der er altså også en risiko herved, du skal være opmærksom på.

Men husk også, at alternativet er, at du får masser af aktier, som der også er en risiko ved eller at du har obligationer, som giver en negativ rente. Derfor kan det være fornuftigt for en større pensionskasse, at kigge i retningen af alternativer som supplement til den øvrige del af porteføljen. For som med alle typer investering, handler det om at sprede risikoen og ikke satse ensidigt – det gælder også alternativer.

Omkostninger kan æde afkast

Sidder du derimod som almindelig privat investor, og overvejer alternativ investering, så bør du være påpasselig, da det kan være svært at gennemskue indholdet af investeringen. Dertil er det som nævnt et illikvid produkt, som man skal forsøge at gøre til noget likvidt, som den almindelige investor kan have i sit depot.

Nogle samler derfor de alternative investeringsobjekter i en fond, som ejer flere projekter, og så kan du købe dig ind i disse gennem denne fond. Det gør det lidt mere likvidt, men der så nogle omkostninger forbundet med driften af fonden.

Vi har set eksempler på kunder, som i en private equity fond har betalt næsten 6 pct. i omkostninger. I de perioder, hvor det er gået godt, har det givet afkast før omkostninger på omkring 12 pct., men hvad så når det går den anden vej og de ”kun” giver 6 pct. Så får du 0 pct., mens de føromtalte led alle får deres bid af afkast kagen. Og giver investeringen ligefrem negativt afkast, så taber du på investeringen, men skal betale omkostninger derudover.

Hvad gør du så?

Overvejer du alternativer eller bliver du anbefalet det i din portefølje, så bør du huske, at hvis din bank anbefaler alternativer for dig som almindelig kunde, så har der været flere led inde over og de skal alle leve af dette. Så selvom den bagvedliggende investering giver fornuftige afkast, så ryger en stor del heraf i disse forskellige omkostningsled, og så er der ikke meget tilbage til dig.

Vil du have alternativer, vil det som udgangspunkt være at foretrække, at have dem via din pensionsopsparing. Her er der trods alt kun omkostningerne til pensionsselskabet, hvis de vel at mærke er så store, at de selv går ud og køber. Men Finanstilsynet blander sig også lidt hos pensionskasserne, og sætter spørgsmålstegn ved, hvor kritisk de har været i jagten på alternativer og hvordan de har fundet værdien af dem. Det bør du også gøre.

Vil du forsøge, at jage det høje afkast, skal du være bevidst om sammenhængen, der gør, at der følger en større risiko med. Der er naturligvis nogle muligheder, som er værd at overveje, men du skal se dig for, og så kan det være godt givet ud at alliere sig med en ekspert på området.

Som altid handler det om at gøre sig sin strategi klar, være tro mod sin risikoprofil og overveje forhold som tidshorisont, likviditet samt naturligvis også udbyder og de tilhørende omkostninger.

>> Kontakt Uvildige.dk for en uforpligtende snak

Find en revisor nær dig

Find revisor

in
Share
f
Share
Share