Investeringsrobotter - hot or not

Disse investeringsrobotter udbydes af eller i samarbejde med de danske banker og nogle af investeringsforeninger. Nora er Nordeas, Darwin er BankInvest, June er Danske Bank og Munnypot er Jyske Bank. I andre tilfælde er de lavet i samarbejde eks. Sparindex og Saxo Bank samt NORD.Investments og Københavns Andelskasse.

Udbuddet er efterhånden stort og det er markedsføringsbudgetterne bag også, og deraf også interessen fra medierne. Men hvad er det egentlig, du får med en investeringsrobot. Hvad gemmer sig af bag den tidsaktuelle betegnelse og indbydende indpakning. Det kigger vi lidt nærmere på her.

En blandt flere muligheder

For at forstå, hvilken rolle investeringsrobotterne indtager på det finansielle marked, kræver det et hurtigt overblik over de øvrige tilbud, du har, når du skal sammensætte dine investeringer. Helt kort fortalt findes der fem muligheder. 

Du kan eksempelvis vælge, at lave en mandataftale med din bank, hvor du giver banken fuldmagt til at håndtere din investering via et depot i dit navn og med mulighed for løbende opfølgning.

En anden mulighed er, at træde ind i en af bankens puljeordninger, hvor aktiviteterne er lukket inde i denne pulje og du blot modtager et årligt resultat. En tredje mulighed er, at du køber dig ind i en blandet investeringsforening eller fond, som er et papir, hvori er indeholdt en række værdipapirer udvalgt på forhånd. Og så kan du selvfølgelig også vælge at investere helt eller delvist selv.

Investeringsrobotterne er det femte og nyeste alternativ. Men hvad er det, de kan, disse såkaldte investeringsrobotter, og hvor passer de ind i forhold til de øvrige investeringsløsninger?

Beierholm rådgivning og revision 23

Det kunne også hedde en sorteringsmaskine

Groft sagt har du kunne det, robotterne kan, i mange år, blot ved at vælge den førnævnte mulighed med en blandet afdeling i form af investeringsforening eller fond.

Et mere passende begreb på disse nye investeringsrobotter kunne således være en online sorteringsmaskine. For det er reelt det, der sker, når du ved oprettelse indledningsvist svarer på en håndfuld afklarende spørgsmål om din økonomi. Her sorteres du via dine besvarelser ned i en af de foruddefinerede kasser.

En af de kasser, som du også ville være blevet placeret i, hvis du i stedet var gået i banken og havde svaret på de samme spørgsmål på et møde der. Robotten hjælper altså med at finde ud af, hvilken af de blandede fonde, du skal placere din investering i – og husk, der er kun tale om den enkelte udbyders egne produkter. 

Måske du har prøvet at udfylde noget lignende hos sit pensionsselskab, hvor du på samme måde svarer på nogle spørgsmål og så bliver anbefalet høj, lav eller middel risiko. I princippet er det samme øvelse, du gør sammen med robotten. Altså hjælper den dig med at finde noget, der passer til din risikovillighed og så gør den det nemt for dig, at komme skridtet videre. 

Der er altså tale om en ny og nemmere metode, men i sidste ende med samme resultat, og så måske ikke helt alligevel.

Beierholm digital

 

Nemt, men ikke nuanceret

Når noget er nemt, er det nemlig sjældent nuanceret. Det er også tilfældet med rækken af investeringsrobotter fra de danske banker.

Vælger du en af investeringsrobotterne til, skal du derfor være bevidst om, at du også vælger noget fra. Investeringsrobotten kender ikke resten af din økonomi, men forholder sig udelukkende til den investering, du har valgt at foretage. Denne sorteringsmaskine tager således ikke højde for en række relevante forhold i din økonomi og på det finansielle marked i det hele taget.

Dertil skal du huske, at du i den løsning, du ender med, får alt fra den kasse, du er blevet puttet ned i, og det er altså ikke nødvendigvis lige fordelagtigt for dig det hele. 

Er de så billigere, investeringsrobotterne? Det kommer an på, hvad du sammenligner med. Ofte er robotterne billigere end en puljeordning eller en mandatordning i banken, men de er ikke nødvendigvis billigere end blandende investeringsforeninger og fonde. Der findes både nogle som er dyrere og nogle som er billigere, så du skal se dig godt for. 

Foretager du selv dine investering, kan investeringsrobotterne ikke være med på prisen, men er alternativet at gå i banken, er det en anden sag. Med en robot betaler du ikke for tiden, du ville have brugt til et møde med banken. Med mødet er der som regel en ekstra omkostning til løn, og det betyder som udgangspunkt en væsentlig dyre løsning.

 

Investeringsrobotten kender ikke resten af din økonomi, men forholder sig udelukkende til den investering, du har valgt at foretage.
Beierholm Finansiel Rådgivning

 

Om du køber hjælp ved en robot eller selv går på nettet og finder en blandet afdeling, gør ikke den store forskel i forhold til, hvilket investeringsprodukt, du ender ud med. Går du i banken og får en blandet afdeling eller en puljeordning, så er der heller ikke den store forskel. Det må dog formodes, at den bankansatte kan give dig nogle flere nuancer med, men det fortsat kun med afsæt i bankens egne produkter. Vælger du at tilkøbe ekstern rådgivning, får du både flere nuancer og med uvildigheden også adgang til hele markedets investeringsprodukter. Her skal du selvfølgelig opveje dit behov og investeringens størrelse op mod hvad rådgivningen vil koste dig.

Investerer du for mindre end nogle hundrede tusinder, så kan investeringsrobotterne som udgangspunkt være ok. Men taler vi en lidt større formue, så bør du overveje en ekstra gang, om du ønsker at benytte en sådan sorteringsmaskine, med de begrænsninger, det fører med sig. 

Brugbar i nogle sammenhænge, men langt fra alle

Summa summarum kan Investeringsrobotterne være et udmærket alternativ for den mindre investor. Måske er det en mindre opsparing, der ønskes placeret, uden det bliver for kompliceret og tidskrævende, og som blot skal stå og passe sig selv. Her kan robotterne løse opgaven. 

Derudover henvender de sig vel især til det yngre segment, der i flere tilfælde foretrækker, eller i hvert fald er vant til, en app, der nemt kan tilgås fra mobilen. Dette behov imødekommer investeringsrobotterne også.

Men de er altså bare ikke den store nyhed, de bliver gjort til, med store markedsføringsbudgetter i ryggen. De er nemme at bruge og har et lækkert ”look and feel”, men ”robot”-delen er forholdsvis lille og er afgrænset til den håndfuld spørgsmål, du indledningsvist besvarer for at blive puttet i en kasse. Dermed er der tale om et forholdsvist unuanceret sorteringsværktøj, og så er de heller ikke nødvendigvis billigere.

Så pas på ikke at lade dig rive med af den kraftfulde bølge af investeringsrobotter, der vælter ind over det finansielle marked, men vær nysgerrig og brug din sunde fornuftig. Til mindre investeringer kan de som sagt være en ok alternativ, men i større sammenhænge bør du søge mod mere grundige og nuancerede sparringsmuligheder end dem, investeringsrobotterne tilbyder.

Skal vi optimere dine investeringer?

Ønsker du at vide mere om, hvordan vi kan hjælpe dig, er du velkommen til at benytte kontaktformularen her på siden. Vi indleder gerne med en uforpligtende og afklarende snak.

Kontakt os

Hvad kan vi hjælpe med?
3 + 0 =
Løs denne simple matematikopgave og indtast resultatet. Indtast f.eks. 4 hvis opgaven er 1+3.