Kampen mod høje og sejlivede investeringsomkostninger fortsætter

Beierholm-finanisel-rådgivning-aktivallokering2.jpg

Vi har skrevet om det før. Faktisk mange gange før. Andre har gjort det samme. Men hvorfor betaler mange investorer så fortsat en unødig høj pris for deres investeringsløsninger? Svaret er formentlig kompleksitet og uigennemsigtighed.

Mange penge at spare

Der har de senere år ellers været iværksat tiltag med det formål at komme problemet til livs for at beskytte investorerne. Bl.a. nye EU-regler som helt konkret har betydet, at du som investor nu modtager en årlig omkostningsopgørelse fra den bank, hvor din investeringsløsning er placeret.

Faktisk er det netop nu sæson for udsendelse af disse opgørelser – og derfor en god anledning for dig som investor til at gøre noget, hvis du ønsker at omkostningsminimere din investeringsløsning. Og det er der god grund til at gøre – tusindvis af grunde.

Flere investeringsfonde lykkes med en prissætning på op til 2 pct. eller mere i løbende omkostninger årligt. Som udgangspunkt bør du ikke betale meget mere end 0,5 pct. og i nogle tilfælde kan du opnå en pris på under 0,25 pct.

Det lyder måske ikke af meget at spare en 1-1,5 pct. om året, men det svarer altså til 10.000-15.000 kr. pr. investerede million. Med rentes renteeffekten bliver det endnu mere som årene går. Det er mange penge, du mister i afkast. Eksempelvis vil 100 kr. blive til 265 kr. over 20 år, hvis du får 5 pct. i afkast, men får du 1 pct. mere i afkast vil de samme 100 kr. i stedet blive til 320 kr. Altså et samlet afkast på 220 pct. i stedet for 165 pct.

Omkostningsopgørelser ikke nok

Det er også mange penge for udbyderne af investeringsprodukterne og derfor er der heller ikke den store motivation for at ændre på hverken kompleksitet eller uigennemsigtighed.

Selvom de årlige omkostningsopgørelser har været et skridt i den rigtige retning, så har de, grundet netop kompleksiteten og uigennemskueligheden, ikke løst problematikken. Et forbud kan derimod gøre en forskel.

I både Holland og England er der, med god effekt, indført forbud mod visse typer af omkostningsmodeller, og det Europæiske forbrugerråd, BEUC, har igangsat en indsats for at indføre samme forbud i det øvrige Europa. Men der er som nævnt mange penge på spil – mange milliarder – og derfor møder forslaget massiv modstand i form af et politisk pres med afsæt i lobbyarbejde fra bankernes interesseorganisation herhjemme og i udlandet.

Det afgørende fundament er din risikoprofil og investeringsstrategi...
Beierholm Finansiel Rådgivning

Svært at gennemskue

Heldigvis kan du selv gøre noget, mens vi venter på forbuddet, som måske aldrig, men forhåbentlig, kommer.

Når du sætter dig med din årlige omkostningsopgørelse, er der kort fortalt to omkostningstyper, du skal holde høje med. Der er en pris, når du handler, og der er den løbende årlige betaling. De afregnes enten direkte med banken eller trækkes fra inde i selve investeringen.

Dine handelsomkostninger er selvfølgelig vigtige, men i forhold til din omkostningsopgørelse er det især den årlige løbende betaling, du skal rette blikket mod, da der som nævnt er markante besparelser at hente år efter år. Disse kan også være mere eller mindre synlige og ofte betales de indirekte inde i investeringsfonden.

Opbygningen af omkostningsfordelingen varier alt efter, hvilken investeringsudbyder du har. Vi ser som uvildige rådgivere mange eksempler på omkostningsopgørelser. Du er nødt til at være opmærksom i forhold til måden, omkostningerne opgøres på, og selv om det er defineret i lovgivningen, hvad der skal være med, så fremstilles det på lidt forskellig vis. Derfor kan det være sin sag at nå frem til, hvad du reelt betaler, når alle omkostninger regnes med – og omkostningerne går jo fra dit afkast og dermed din formue.

Risikofri vej til øget afkast

I gode år, hvor afkastet er højt, tænker du måske ikke så meget over om omkostningerne også er høje. Men du bør have fokus på dit omkostningsniveau, uanset om dit afkast er højt, lavt eller negativt. Omkostningseffektivisering er en risikofri vej til et højere afkast i både gode og dårlige år.

Men reducering af omkostninger er selvfølgelig ikke det eneste, og ej heller det vigtigste parameter, når du investerer. Det afgørende fundament er din risikoprofil og investeringsstrategi. Din investeringsløsning skal tilpasses din situation og dine fremtidsønsker. Her er god rådgivning vigtig og du skal altid gøre en indsats for at undersøge, om sammenhængen mellem pris og kvalitet er den rigtige.

Vi hjælper også gerne dig

Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig, er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om dine muligheder.

Vi indleder altid gerne med en afklaring af dine ønsker og behov samt hvilken værdi, vores rådgivning kan tilføre dig og din økonomi.

Kontakt os for en uforpligtende snak
Beierholm - gratis hotline.jpg