M&A-markedet Q2 2023

Hold øje med markedet

Før eller siden vil mange virksomhedsejere stå overfor spørgsmålet om salg af virksomhed og der kan være flere spørgsmål, som melder sig; hvornår er det et godt tidspunkt at sælge sin virksomhed på? Og hvor og hvordan finder man den helt rigtige køber?

Selvom din virksomheds resultater er meget vigtige, kan ændringer i markedet også påvirke salgsværdien af din virksomhed. En vigtig faktor at være opmærksom på vil derfor være temperaturen på markedet for fusioner og opkøb. Hvis markedet er stærkt, vil det være lettere at sælge din virksomhed, og der er en god chance for, at din virksomhed får en højere værdiansættelse.

Endeligt, hvis du får et stigende antal uopfordrede tilbud, kan det også være et godt tegn på, at markedet er gunstigt, og at det er det rigtige tidspunkt at sælge. Det kan føles kontraintuitivt at sælge, når det går godt, men det er ofte netop der, det er det rigtige tidspunkt at sælge. De fleste købere søger en virksomhed med potentiale og vækst, så du vil opleve større interesse og sandsynligvis være i stand til at realisere en mere attraktiv transaktion.

Beierholm-Corporate-Finance-Daniel-Sand-bloggen.jpg

BLOGGEN

Beierholm Corporate Finance

Daniel Sand
Partner, Beierholm Corporate Finance

Beierholm-Finansiel-analyse.jpg

Igennem de seneste mange år har vi med vores kvartalsstatistik taget temperaturen på det danske og europæiske M&A-marked. Rapporten analyserer data og funderes i vores ekspertise og erfaring som rådgiver i både danske og udenlandske transaktioner.

Bliv klogere på M&A-markedet i vores kvartalsstatistik, som er udarbejdet af vores specialister hos Beierholm Corporate Finance. Rapporten finder du her.

Godt tidspunkt at sælge på?

Der er fart på markedet for virksomhedshandler. Udenlandske investorer og kapitalfonde viser stor interesse for danske virksomheder, og de finansielle køberes appetit er på vej tilbage til historiske niveauer. Så er spørgsmålet bare, om det er det rette tidspunkt at realisere planerne om et virksomhedssalg. Svaret er, at det er det. Høj aktivitet på M&A-markedet giver de bedste forudsætninger for et godt salg. Enhver virksomhed er unik og sjældent direkte sammenlignelig med andre virksomheder. Derfor er det ikke sådan, at et stort udbud af virksomheder er med til at presse priserne, tværtimod. Det rigtige tidspunkt at sælge sin virksomhed på er typisk, når der er sammenfald mellem, at virksomhedens indtjening udvikler sig godt, at man kan dokumentere varige konkurrencefordele, der sandsynliggør fortsat indtjeningsvækst, og at der er stærk efterspørgsel blandt investorerne.

I Danmark viser andet kvartal af 2023 lovende tegn på, at det kan blive endnu et stærkt M&A-år, om end ikke helt på niveau med rekordåret 2022. De finansielle køberes appetit er på vej tilbage til historiske niveauer efter den indledende opbremsning under COVID-19-pandemien, og udgør indtil nu 37 pct. af alle købere i 2023.

I Danmark viser andet kvartal af 2023 lovende tegn på, at det kan blive endnu et stærkt M&A-år...
Partner, Daniel Sand – Beierholm Corporate Finance

Global salgsproces kan ofte sikre en højere salgspris

Selvom du sandsynligvis er opmærksom på, hvordan din virksomhed anskues af kunder, leverandører og medarbejdere, er du måske mindre opmærksom på de synergier og strategiske værdier, din virksomhed kan have for en specifik køber. Derfor er det en god ide at være åben over for, at den rette køber kan komme fra alle dele af verden.

For os som rådgiver, drejer det sig om at se markedsværdien af din virksomhed fra en potentiel købers perspektiv, samtidig med at tydeliggøre virksomhedens fremtidige udviklingsmuligheder, så 2+2 bliver 5. Sammenfattende om konceptet bag værdien af en international salgsproces betyder det, at den samme virksomhed har forskellig værdi for forskellige købere. Opgaven er at finde den køber, som får mest værdi ud af den købte virksomhed, og som derfor kan bringes til at give den højeste pris. Det vil sige, at hvis virksomheden er orienteret mod de udenlandske markeder, er der stor sandsynlighed for interesse blandt udenlandske købere.

En corporate finance-rådgiver kan hjælpe dig med at se markedsværdien af din virksomhed fra en potentiel købers perspektiv. Ved at få dette perspektiv med, kan du styrke disse områder, og på den måde gøre din virksomhed til en endnu mere attraktiv opkøbsmulighed.

Endnu vigtigere, når det kommer til at finde den rigtige køber til dig, vil en corporate finance-rådgiver bruge sin ekspertise og sit stærke netværk til at finde attraktive købere. Selvom du måske har en idé om velegnede potentielle købere, vil en god corporate finance-rådgiver have indgående kendskab til markedet samt et meget bredere netværk af finansielle og strategiske forbindelser inden for forskellige industrier og geografiske regioner. En corporate finance-rådgiver vil ligeledes præsentere din virksomhed for de mest konkurrencedygtige, interesserede parter. Tilsammen vil dette skabe en mere konkurrencepræget budproces, hvor værdiansættelsen af din virksomhed maksimeres.

Afgørende er det, at selskabet bliver præsenteret professionelt og overbevisende for de potentielle købere. Selv om virksomheden ender med at blive solgt til en dansk køber, vil den danske køber oftest komme til at betale en international (læs: ”højere”) pris, end hvis virksomheden kun blev udbudt til danske købere.

Det drejer sig om at skabe international konkurrence om en virksomhed, og dermed opnå den højeste pris, som det internationale marked er villig til at betale.

Beierholm Finansiel Rådgivning Finansielle forventninger.jpg

5 Skarpe til Partner, Daniel Sand – Beierholm Corporate Finance.

Tværtimod. Enhver virksomhed er unik og kan ikke direkte sammenlignes med andre. Interessen følger de makroøkonomiske tendenser, og hvor der for ikke længe siden var bekymring for afmatning, så ser det positivt ud i dag. Markedet for køb og salg af virksomheder viser lovende tegn på, at 2023 kan blive endnu et stærkt M&A-år.

Samlet ser vi et stærkt marked og et solidt potentiale for fortsat høj M&A-aktivitet. Så taget i betragtning at en salgsproces typisk tager 6-9 måneder, og at der skal leveres gode resultater både nu og med stærk tiltro til fortsat stærke i tiden efter en transaktion – så er det godt at handle, imens der er god efterspørgsel fra både strategiske og finansielle købere.

Troværdighed er lig med høj pris. 3 års konstant vækst i indtjeningen er den bedst tænkelige garanti for at få en høj pris. Salgsprisen vil alt andet lige afspejle virksomhedens evne til at generere et overskud – nu og på sigt. Med den rette rådgivning og sparring vil merværdien ved et salg i gunstige tider langt overstige den kortsigtede gevinst – med risiko for, at markedet pludselig vender.

Virksomheder, som gennemgår en international salgsproces, vil ofte opnå en højere salgspris.

En international udbudsrunde skaber en mere konkurrencepræget budproces, hvor værdiansættelsen af din virksomhed maksimeres.

For nogle vil det udelukkende være prisen som tæller, men mange sælgere er mindst lige så optagede, af at deres virksomhed skal få det ”rette” hjem, hvor deres livsværk føres videre med den rette kultur. Ved at køre en international budproces søger vi i sidste ende at sikre, at du som sælger, får de bedste valgmuligheder blandt forskellige slags købere, uanset om det er pris, vilkår, kultur eller helt andre faktorer, som vægtes højest.

For os som rådgiver, drejer det sig om at se markedsværdien af din virksomhed fra en potentiel købers perspektiv...
Daniel Sand, partner, Beierholm Corporate Finance

Beierholm Corporate Finance

Hos Beierholm Corporate Finance rådgiver vi vores kunder inden for en bred vifte af M&A-services (mergers and acquisition). Som den foretrukne corporate finance-rådgiver, sætter vi en stor ære i at forstå vores kunders behov og sikre den bedst mulige løsning, lokalt såvel som globalt.

Beierholm Corporate Finance er en del af Oaklins, et globalt team af 850+ finansielle rådgivere i 45 lande, der leverer M&A, vækstkapital, ECM, gældsrådgivning og corporate finance-services.

Igennem vores internationale samarbejde kombinerer vi vores erfaring inden for corporate finance-rådgivning på købs- og salgssiden med vores globale rådgiveres lokale indsigt og industriekspertise. Vi bringer verden tættere på de danske SMV’er.

Beierholm-Corporate-Finance-værdien-af-god-raadgivning.jpg

Kontakt os gerne. Vi er klar til at hjælpe.

Vil du vide mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og hvilke muligheder for rådgivning og sparring, vi tilbyder, står vi altid klar til en indledende snak om din situation og dine behov.

Kontakt os, så vi sammen kan drøfte markedet for fusioner og opkøb inden for din industri generelt og mulighederne for din virksomhed specifikt.