Hvad har skovrydning med os at gøre?

Bragt i Nordjyske Stiftstidendes erhvervsbrevkasse den. 27. maj 2025.

 

Spørgsmål

Vi er en mindre møbelvirksomhed, som fabrikerer vores egne brands og desuden importerer enkelte færdige møbler samt selvfølgelig råmaterialerne til vores produktion. Via vores brancheforening deltog vi for nylig på et gå-hjem-møde, hvor emnet skovrydning blev ivrigt diskuteret. Her fik vi det indtryk, at vi som virksomhed bliver ansvarlige for, at vores forretning ikke medvirker til, at der sker skovrydning. Men hvordan skal vi kunne sikre os mod det? Hvad er de præcise krav? Hvad gælder for os som en, trods alt, mindre virksomhed?

Svar

Tak for dit spørgsmål. Det er både relevant og aktuelt for mange virksomheder i møbelbranchen. 

Baggrunden er den, at skovrydning er en af de største drivkræfter bag klimaforandringer og tab af biodiversitet. Når skove fældes, frigives enorme mængder CO2 til atmosfæren, som forværrer den globale opvarmning. Samtidig ødelægges levesteder for millioner af arter, hvilket truer økosystemernes stabilitet. Skovrydning påvirker også lokale samfund, der er afhængige af skovene for mad, vand og indkomst. Derfor er globalt samarbejde afgørende for at standse denne udvikling. EU's Skovrydningsforordning (EUDR) er sådan et initiativ.

EUDR træder i kraft 30. december 2025 for alle virksomheder, der sælger eller importerer produkter af nogle særlige råvarer. EU har udpeget syv råvaregrupper: kvæg, kakao, kaffe, oliepalmer, soja, tømmer og gummi. Som det nok fremgår, er det ikke kun møbelbranchen, som vil blive omfattet af reglerne. Kødprodukter, kakao, kaffe, palmeolie og soja indgår f.eks. i mange led af fødevarebranchen.

Som møbelfabrikant og -importør vil de relevante råvarer umiddelbart være tømmer, gummi og læder/skind. Reglerne gælder ikke kun for disse råvarer, men også for produkter, der indeholder dem – det kunne f.eks. være en sofa.

Formålet med EUDR er at sikre, at det anvendte tømmer, gummi og skind ikke stammer fra områder, hvor produktionen heraf har ledt til fældning af skov eller skovforringelse (f.eks. omlægning til plantage) efter den 31. december 2020.

Som nævnt træder kravene i kraft den 30. december 2025; for små virksomheder (regnskabsklasse B) dog først den 30. juni 2026. I det følgende antager jeg, at jeres virksomhed hører til den sidste kategori.

Hvis I importer jeres råvarer eller produkter fra et andet EU-land, så er jeres eneste forpligtelse at påse, at jeres leverandør har dokumentationen i orden. I et fælles EU-system, kaldet TRACES, findes et referencenummer til leverandørens dokumentation. Samme nummer og oplysninger om jeres leverandør skal I kunne give videre til jeres kunder. Dermed sikres sporbarheden fra produktet, via råvarerne tilbage til den jordlod, hvor den kommer fra. 

Hvis I derimod importerer nogle råvarer fra et ikke-EU-land, gælder der andre regler. Muligvis er I ikke de første, som importerer netop den råvare, fra det samme sted, til EU-området, og så må I gerne overtage/genbruge en anden EU-importørs referencenummer. Det er således ikke nødvendigt at dokumentere på ny, at alt er i orden, hvis en anden importør til EU allerede har gjort det.

Skulle I alligevel være de første, der introducerer den specifikke råvare til EU’s marked, så er der desværre fuld dokumentationspligt. Det vil i praksis sige, at I skal:

  1. Indsamle informationer om oprindelsen af de materialer, de anvender – f.eks. hvor og hvordan træet til jeres træmaterieler er fældet, hvor læderet kommer fra, og hvor og hvordan gummiet er udvundet.
  2. Foretage en risikovurdering – altså vurdere, om der er risiko for, at råvarerne stammer fra ulovlig skovrydning eller overtræder lokal lovgivning.
  3. Foretage en risikohåndtering, hvis der er tvivl – f.eks. ved at få ekstra dokumentation fra leverandøren eller skifte til en mere transparent leverandør.

Dokumentationen skal I herefter indtaste i EU’s systemet TRACES, inden varen sættes på markedet i EU. Det kræver, at I som virksomhed bliver oprettet i TRACES og sætter jer ind i, hvordan I uploader data og dokumentation. Det kan være lidt teknisk, så det er en god idé at begynde nu – også selvom det først er obligatorisk om et stykke tid. Herudover er det vigtigt at have god styring til opbevaring af dokumentation, da det skal opbevares i fem år.

Mit råd: Få til start et overblik over jeres varer og råvarer. Tag fat i jeres leverandører snarest muligt og bed om præcis dokumentation for oprindelse og eventuel skovrydning. Det bliver en stor opgave for mange, men jo tidligere I går i gang, jo lettere bliver det at sikre jeres produkters sporbarhed.

Palle Moldrup, Beierholm Bæredygtighed