Bæredygtighed i SMV-land

Mens CSRD-katten er ude af bæredygtigheds-sækken. På mange måder, har den massive lærings- og investeringskurve, som mange europæiske virksomheder de seneste år har været på, sat sine præg på det erhvervslivet. 

Selv de mindste virksomheder mærker det nemlig: Kunderne spørger, bankerne spørger, og medarbejderne spørger. “Hvad gør I egentlig for klimaet? Og hvad med den der cirkulære økonomi?” Hvor bæredygtighed for få år siden mest var for de store, er det i dag blevet en strategisk nødvendighed – også for små og mellemstore virksomheder. SMV’er oplever i stigende grad, at bæredygtighed for alvor er rykket ind på ledelsesgangene og i bestyrelsesrummet. Strategisk bæredygtighed muliggør nemlig nye og gunstige dialoger med bankerne og interesserede investorer: det styrker konkurrenceevnen, tilføjer værdi til kommunikationen samt tiltrækker dygtige medarbejdere og fastholder organisatorisk know-how.

Kort sagt: det er blevet nutidens ”license to operate”.

Alligevel tøver mange – for er det ikke både dyrt OG besværligt?

I dette blogindlæg søger jeg at gøre op med denne sejlivede myte og kommer med 3 konkrete råd til, hvordan danske SMV’er kan tage de første skridt mod en mere oplyst og ansvarlig forretning. 

Beierholm-arbejdet-med-bæredygtighed.jpg

1. Arbejd med ESG uden at overkomplicere det

Det gælder om at komme i gang. At danne sig et overblik over, hvad der er relevant for jeres virksomhed at måle på, dokumentere og forbedre. Her har EU været så venlig at formulere en frivillig standard, som definerer specifikke målepunkter og processer. Med to moduler - basis og udvidet - er det et perfekt springbræt for både nybegyndere og mere øvede til at tage det næste skridt på ESG-stien og fremtidssikre forretningen. 

Start et sted, som giver mening for jeres forretning, og se ESG som en disciplin, der kræver øvelse og tid. Øv jer!

2. Tal med jeres interessenter – hvor langt er de? Hvilke tanker gør de sig, og hvad forventer de af jer? 

Har I taget de første spadestik i den grønne muld, og har I styr på jeres ESG-ABC? Ja, så kan det give rigtig god mening at orientere jer mod jeres vigtigste interessenter, før I sætter ud på den videre færd. En temperaturmåling i jeres andedam kan nemlig informere om, hvor jeres ressourcer skaber størst værdi. Hvad siger jeres medarbejdere? Hvilke målepunkter, synes jeres bank, er interessante – og hvordan påvirker det potentielt jeres lånevilkår? 

Hvad fortæller jeres brancheforening, jeres vigtigste kunde eller jeres største konkurrent?

Vi oplever ofte, at disse interessenter gemmer på usete guldkorn og potentiale for merværdi og mer’ forretning. Og tit kræver det ikke mere end at turde tage samtalen. Brug jeres erfaringer og vær’ åben for nye dialoger. 
 

3. Opbyg ekspertviden, informér om jeres strategi og forbedr jeres data

ESG rummer mange discipliner og kræver en bred vifte af kompetencer og profiler – både fra ingeniøren i maskinrummet til humanisten i HR eller kommunikation.

Især klimarapportering er en stor mundfuld for mange virksomheder, når de bevæger sig udover scope 1 & 2, hvor direkte data ofte er svært at få fingrene i. Ydermere er den nødvendige viden ressourcekrævende at opbygge. Men øvelsen er værdiskabende og er hjørnestenen i enhver bæredygtighedsstrategi, kommunikation og reduktionsplaner.

Derfor kan det være nødvendigt at søge råd og vejledning udefra til at styrke de allerede gode indsatser, skabe organisatorisk ejerskab og skabe retning og tyngde i jeres bæredygtighedsstrategi.

4. Søg midler fra erhvervshusene og få ekspert hjælp

Så har vi styr på, hvordan mindre gradvise skridt kan gøre ESG-landskabet mindre kuperet. Men det lyder dyrt… Heldigvis er der hjælp at hente. Der findes nemlig flere offentlige initiativer, som støtter SMV’er økonomisk. Et aktuelt tilbud er ESG-indsatsens tilskudspulje under ”Virksomhedsprogrammet”. Her kan SMV’er få dækket op til 50% af deres udgifter og op til 150.000 kr. til rådgivning af ESG-dokumentation, grøn omstilling, cirkulær økonomi og certificeringer eller kompetenceudviklende forløb og kurser.

Grib mulighederne: Derfor bør SMV’er omfavne bæredygtighed

Danske SMV’er har altså meget at vinde ved at omfavne bæredygtighed. Det handler både om at imødekomme nye krav og om at gribe nye muligheder for forretningen. Som cases og undersøgelser viser, kan selv mindre virksomheder opnå øget konkurrenceevne, innovation og omdømme ved at integrere ESG i passende skala. Nøglen er at komme i gang i det små, lære undervejs og udnytte den støtte, der findes. Bæredygtighed kan på den måde gå fra at føles som en byrde til at blive en værdiskabende del af forretningen – også for SMV’er.

Læs også