VSME 

EU’s VSME-retningslinjer gør det nemmere for små og mellemstore virksomheder at rapportere om bæredygtighed og i sidste ende imødekomme krav fra långivere, investorer, kunder og – ikke mindst – samarbejdspartnere i værdikæden. En vigtig forudsætning for den meningsskabende bæredygtighedsrapport, som skiller jer ud fra konkurrenten, er dobbelt væsentlighedsanalysen.

Her giver Beierholm Bæredygtigheds rådgivere Christian Nielsen og Martin Andreas Møller en kort gennemgang af strukturen for VSME, samt tre konkrete strategier til, hvordan du kommer godt i gang med at skabe en enkel og transparent rapportering.
 

Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står over for stigende forventninger om at kunne dokumentere hvor bæredygtige deres aktiviteter og processer er. For at hjælpe dem på vej har EU udviklet VSME (Voluntary Reporting Standard for SMEs). Disse retningslinjer er for virksomheder, som ikke skal rapportere efter de mere omfattende rapporteringskrav i EU’s CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Men hvordan hænger VSME helt konkret sammen, og hvordan kan man som SMV gribe processen med bæredygtighedsrapporteringen an?

Hvem er VSME henvendt til?

VSME er specifikt designet til SMV’ere. Dette er i udgangspunkt virksomheder, der har færre end 250 ansatte og opfylder bestemte krav til balance og omsætning, men i den igangværende diskussion om lempelser af indfasningen af bæredygtighedsrapportering, også kaldet Omnibus-forslaget, er der udsigt til at virksomheder i størrelsesordenen op til 1000 medarbejdere vil høre ind under VSME-rapporteringen. 

Selvom SMV’ere derved ikke er forpligtet til at følge EU’s CSRD, opfordres de til at bidrage til en mere bæredygtig økonomi ved at rapportere deres miljømæssige og sociale påvirkninger.

Ved at følge VSME-retningslinjerne kan SMV’ere strukturere deres data på en måde, der er kompatibel med de større virksomheders rapporteringskrav. Dette gør det lettere at levere nødvendige oplysninger til samarbejdspartnere, långivere og investorer, som alle spiller en vigtig rolle i EU’s Green Deal fra 2019.
 

Kontakt os

Har du spørgsmål, så kontakt os endelig for en uforpligtende snak.

Beierholm-Bæredygtighed-VSME.jpg

Den trinvise struktur forklaret

VSME er opdelt i to moduler, som giver virksomheder en fleksibel ramme for deres rapportering:

Basismodulet følger i store træk den overordnede struktur fra de europæiske ESRS-standarder (European Sustainability Reporting Standards), som også anvendes i den lovpligtige CSRD-rapportering – men i en mere overskuelig og forenklet form. Fokus ligger på de centrale bæredygtighedstemaer inden for ESG: miljø, sociale forhold og virksomhedsledelse. Virksomheder skal bl.a. rapportere om energiforbrug, drivhusgasemissioner, vandforbrug, affaldshåndtering, arbejdsforhold, lønniveauer og etik – herunder korruption og bestikkelse. 

Modulet er målrettet virksomheder, der ønsker et grundlæggende, men struktureret overblik over deres bæredygtighedsindsats. Det anbefales, at data kan sammenlignes over mindst to år for at kunne dokumentere fremskridt og udvikling.

Det udvidede modul, kaldet Comprehensive module, bygger videre på basismodulet og henvender sig til virksomheder, der har behov for at rapportere mere dybdegående og fremadskuende information. Modulet indeholder udvidede krav, som ofte efterspørges af fx banker, investorer og store kunder.

Her rapporteres bl.a. om virksomhedens politikker, strategier og fremtidige initiativer for at bidrage til den grønne omstilling, herunder mål for reduktion af drivhusgasemissioner, planlagte klimainitiativer og vurdering af klimarisici. Derudover omfatter modulet information om kønsdiversitet i ledelsen, politikker og processer omhandlende menneskerettigheder, leverandørstyring og øvrige sociale og etiske aspekter. Modulet giver dermed et mere nuanceret billede af virksomhedens bæredygtighedsprofil og fremtidige ambitioner.

En dobbelt væsentlighedsanalyse “light”

Ifølge EFRAG’s vejledning skal virksomheder ikke udføre en dobbelt væsentlighedsanalyse, da både bais- og det udvidet modul er baseret på et ”relevant-ikke relevant” princip – det vil sige, at udebliver information fra rapporten, så må det antages ikke at have været relevant. 

Det er dog stadig Beierholm Bæredygtigheds klare opfattelse, at analyseværktøjet ”Dobbelt væsentlighed”, skaber fundamental strategisk værdi og er en velfungerende drivkraft for en social- og grøn omstilling – både på ledelses- og det bredere samfundsniveau. En veludført dobbelt væsentlighedsanalyse identificerer nemlig virksomhedens påvirkninger, afhængigheder, risici og muligheder og udmønter sig i indsigter, som kan informere risikostyring og strategiplanlægning, der tager afsæt i data og input fra betydningsfulde interessenter.  

Som SMV kan man med fordel udarbejde en DVA-light – altså en forenklet analyse, der både styrker VSME-rapporteringen, men på samme tid fremmer implementeringen af bæredygtighed i organisationen på tværs af fagligheder, kompetencer og siloer. 

En DVA-light er en dobbelt væsentlighedsanalyse, som ikke slavisk evaluerer virksomhedens indvirkninger og finansiel påvirkning af bæredygtighed i henhold til alle under-temaerne i ESRS, og som heller ikke evaluerer indvirkninger, risici og muligheder på en strikt kvantitativ facon. I stedet har en DVA-light til formål at skabe overblik over, hvordan virksomheden påvirker og er påvirket af bæredygtighedsproblematikker. Og en sådan light-udgave kan gribes an på forskellige måder.

Tre strategier til DVA-light

Arbejdet med en dobbelt væsentlighedsanalyse i “light” udgave kan gribes an på mange måder, og du får her tre af vores favorit-strategier for gennemførslen af en DVA-light proces:

  1. Start med at diskutere de ti hovedtemaer i bæredygtighedsstandarderne (ESRS’erne) i jeres ledergruppe og/eller bestyrelse. Brug diskussionen til at skabe et overblik over, på hvilke måder virksomheden påvirker mennesker og miljø, samt på hvilke måder virksomheden er påvirket af disse. Afslut første rul med at prioritere to til tre emner, der har størst betydning for virksomhedens aktiviteter.
  2. I runde to, diskuteres under-temaer for de prioriterede emner. Diskussionen må gerne blive præcis i forhold til indvirkninger, risici og muligheder, men det vigtigste er, at afklare, i hvilken udstrækning virksomheden har data, som kan understøtte fortællingen om dette emne.
  1. Start med at identificere, hvad lignende virksomheder og konkurrenter gør i forhold til bæredygtighed. Hvilke emner fokuserer de på i deres ESG-rapportering?
  2. Dernæst kan man engagere sin ledelse og/eller bestyrelse i en dialog om hvad de afgørende parametre er med udgangspunkt i strategien og hvordan dette er grebet an af de virksomheder, som er meget aktive på ESG-rapportering. Husk at sætte fokus på, hvilke typer data man har, eller kunne få brug for, for at kunne understøtte disse bæredygtighedstemaer.

1. Undersøg hvad kunder, samarbejdspartnere og medarbejdere mener om den relative vigtighed af de ti bæredygtighedsemner i ESRS. Dette kan gøres med en spørgeundersøgelse til et udvalgt, af de tre interessentgrupper, hvilket kan uddybes med et par fokusgruppe-interviews på tværs af interessentgrupperne.

2. Forelæg resultaterne for ledelse og/eller bestyrelse, og sæt fokus på, hvilke typer data man har eller kunne få brug for, for at kunne understøtte disse bæredygtighedstemaer.

Afslutningsvis

VSME-retningslinjerne udpensler simplificerede og overskuelige retningslinjer for bæredygtighedsrapportering til SMV’ere, som både letter rapporteringsbyrden og samtidig er datadrevet. 

En VSME-rapport er et godt startsted og skaber værdi ved at levere viden og indsigter til virksomhedens ledelse, medarbejdere og interessenter. Som med mange andre ting man gerne vil mestre, så bliver VSME-rapportering næppe perfekt første gang man foretager det. 

Husk, at ”practice makes perfect”. Men det kræver, at man kommer på træningsbanen, finder ud af, hvor man har brug for mere træning, stærkere fokus eller flere ressourcer, og det er ofte en proces, der kan række hen over nogle år; Og det er nok den største overraskelse for de fleste virksomheder i SMV-segmentet.

Opsummering: Hvordan kan I komme i gang: 

  1. Lav en basis VSME-rapport
  2. Vurdér kvaliteten af dit klimaregnskab og lav en plan for dets udbedring
  3. Beskriv jeres strategi, forretningsmodel og værdikæde
  4. Lav en DVA-light
  5. Beskriv de politikker som understøtter jeres værdigrundlag.