Moms og køb af ydelser i udlandet
Brancheorientering, regulerede uddannelsesinstitutioner
December 2024
Pas på med køb af ydelser i udlandet, hvis I ikke allerede er momsregistrerede
Alle virksomheder i Danmark – herunder uddannelsesinstitutioner – er i langt de fleste tilfælde pligtige til at beregne erhvervelsesmoms ved køb af ydelser fra udenlandske virksomheder, hvis den samme ydelse købt fra en dansk leverandør ville være momsbelagt.
Det betyder helt konkret, at uddannelsesinstitutioner, der ikke allerede er momsregistrerede i Danmark, skal momsregistreres og betale dansk moms, hvis de køber en ydelse til eksempelvis 1000 kr. i et andet land. Dette skyldes to ting – for det første, at momsbeskatningsstedet for ydelsen er i Danmark, når uddannelsesinstitutionen er etableret her, og leverandøren er en udenlandsk etableret virksomhed. Dernæst at alle uddannelsesinstitutioner anses for at være virksomheder i momslovens forstand. Der er desværre ingen bundgrænse – en uddannelsesinstitution er pligtig til at lade sig momsregistrere selv for små indkøb af ydelser i udlandet.
Nogle uddannelsesinstitutioner kender til denne regel og vælger derfor konsekvent ikke at købe ydelser i udlandet, hvis de ikke i forvejen er momsregistrerede i Danmark. Er uddannelsesinstitutionen derimod allerede momsregistreret, skal de blot huske, at der skal beregnes erhvervelsesmoms af købet. En moms, som i langt de fleste tilfælde ikke kan fradrages af uddannelsesinstitutionen, da købet ikke relaterer sig til momspligtige aktiviteter. Kun hvis købet alene relaterer sig udelukkende til momspligtige aktiviteter, kan erhvervelsesmomsen fuldt ud fradrages, mens der alene er delvist momsfradrag, hvis ydelsen kan anses for en fællesomkostning.
Vi har også i en lang række tilfælde set, at uddannelsesinstitutionernes medarbejdere har bestilt ydelser på vegne af uddannelsesinstitutionen i udlandet, men ved en fejl ikke har fået gjort leverandøren tilstrækkelig opmærksom på, at køberen faktisk var uddannelsesinstitutionen og ikke medarbejderen selv. I disse tilfælde tror leverandøren fejlagtigt, at kunden er medarbejderen som privatperson, hvorfor der oftest faktureres med dansk moms i disse situationer. Hvis uddannelsesinstitutionen faktisk er rette omkostningsbærer på en ydelse fejlagtigt faktureret med 25% dansk moms fra en udenlandsk leverandør uden etablering i Danmark, er det fortsat uddannelsesinstitutionen, der skal lade sig momsregistrere og beregne erhvervelsesmoms. Det er således ikke muligt at komme uden om pligten til momsregistrering ved at lade medarbejderen benytte eget navn og efterfølgende godtgøre medarbejderen den konkrete omkostning, hvis realiteten er, at uddannelsesinstitutionen faktisk er rette omkostningsbærer.
Har en leverandør i udlandet fejlagtigt opkrævet 25% dansk moms, er det bedste råd ikke at betale, førend leverandøren fremsender en korrekt faktura uden moms. Er fakturaen med moms betalt, og vil leverandøren ikke kreditere, skal uddannelsesinstitutionen fortsat betale dansk erhvervelsesmoms af købet (af beløbet ekskl. moms). Derved opstår der ofte et dobbelt tab, da der både betales moms til leverandøren samt moms over momsindberetningen.
Er I ikke allerede momsregistreret som uddannelsesinstitution, bør I måske overveje, om der overhovedet skal være mulighed for at købe ydelser i udlandet.