Factoring – kan gøre dig mindre sårbar overfor likviditetsudsving

FACTORING KAN VÆRE EN OPLAGT MULIGHED, HVIS DU ER UDFORDRET AF SÆSONUDSVING ELLER HAR KUNDER MED LANGE BETALINGSFRISTER

Har du kunder med lange betalingsfrister, som presser din likviditet og hæmmer dine muligheder for at udvikle eller vækste din virksomhed, kan factoring være en oplagt mulighed. Du kan belåne det beløb, du har til gode hos dine kunder – og slipper selv for at opkræve dit tilgodehavende.

Det fremhæver Hans Peter Christensen, der er administrerende direktør hos Beierholms investerings- og finansieringseksperter i Uvildige.dk.


- Man kan være sårbar som virksomhed, hvis man har mange kunder med lange betalingsfrister, som kan være meget belastende for likviditeten, da materialer og løn så betales lang tid før virksomheden selv modtager betaling fra kunderne. Det er en meget almindelig udfordring. Men factoring kan være løsningen, siger Hans Peter Christensen. 

 

 Du får mere frihed og bliver mindre sårbar

- Hvis du bruger factoring systematisk, får du mere frihed og bliver mindre sårbar overfor likviditetsudsving pga. kunder, der kræver lange betalingsfrister, eller simpelthen ikke er gode til at betale dig til tiden. Du kan kort sagt udnytte værdien af dit tilgodehavende til udvikling og drift af din virksomhed, supplerer finansierings- og investeringsrådgiveren. 

Hvis du indgår en aftale om factoring, vil du kunne råde over dit tilgodehavende med det samme – og samtidig kunne slippe for at skulle stå for opkrævningen hos dine kunder. Det kan du vælge at lade factoringselskabet stå for og der kan også være mulighed for at tegne en forsikring, der dækker kunder, som ikke betaler. 

Der er samtidig den mulighed, at man med factoring måske kan tilbyde kunder længere betalingsfrister. 

- Det koster selvfølgelig en del af indbetalingen, at du har andre til at administrere kreditten og indhente tilgodehavendet. Og det bliver dyrere for dig at hente finansiering via factoring, hvis dine kunders kreditværdighed er dårlig, da tilgodehavendet ikke er en lige så god sikkerhed. Det hænger sammen. Det skal man selvfølgelig være klar over, siger Hans Peter Christensen. 

Kunne have en negativ klang – men det er anderledes i dag

Han understreger, at factoring kan have en negativ klang. 

- Tidligere var det typisk virksomheder, der ikke kunne få forhøjet kreditten i banken, der så var nødt til at ty til ”fakturabelåning”. Det blev ofte set sådan, at virksomheden var så meget i vanskeligheder, at man også er nødt til at belåne tilgodehavender for at overleve. Og det kunne sende forkerte signaler over for kunderne, der måske frygter, at virksomheden ikke er kreditværdig og måske på vej til at lukke. 

- Men i dag er det en anden sag, hvor factoring er blevet mere udbredt, og bankens virksomhedspant også kan omfatte tilgodehavender hos kunder, så der er ikke samme risiko for at det påvirker dine kunders opfattelse af din virksomhed, siger Hans Peter Christensen. 

Fordele: Debitorstyring kan outsources. Typisk lav rente. Du får frigjort likviditet.

Ulemper: Kan have en negativ klang. Ikke hele tilgodehavendet kan belånes og afhænger af dine kunders kreditværdighed.

Læs også

 

 

in
Share
f
Share
Share