Timm Vladimir: Havde jeg bare vidst dét…

 

Drømmer du om at leve af din hobby? Så er det bare om at kaste sig ud i det. Eller er det? Inden du går i krig, så investér et par minutter i Timm Vladimirs 7 gode råd til sig selv – hvis han skulle starte virksomhed med den viden, han har i dag. 

 

En alsidig karriere

Gøgler, komiker, tv-vært. Måske har du fulgt Timm Vladimirs alsidige karriere siden ”Timm og Gordon”-dagene for efterhånden 25 år siden. Måske kender du ham mest som vært i ”Den store bagedyst”. Til daglig er Timm Vladimir dog først og fremmest iværksætter – som direktør for Timm Vladimirs Køkken.

Virksomheden er en madskole, der arrangerer madlavningskurser for virksomheder og private. Det sker fra to kursuskøkkener i Valby og Aarhus. 

De lærerige fejl

Timm Vladimirs Køkken har seks år på bagen og er undervejs blevet kåret som gazellevirksomhed. Men rejsen har været brolagt med alverdens fejl – ikke mindst af den slags, man kan lære en masse af. Til Børsen Gazelle Accelerator fortalte han, hvad han gerne ville have vidst på forhånd med de erfaringer, han har gjort sig.

 

Fra Børsen Gazelle Accelerator 2019. Timm Vladimir deler ud af sine erfaringer. Fotos: Børsen.

1. Få folk med, der ved noget om at drive forretning

”Jeg forfulgte en passion for mad, som jeg har haft, siden jeg var dreng – og pludselig en dag greb jeg chancen for at forfølge drømmen om at leve af det, jeg brænder for. Sådan er der mange, der starter. Og hvor er der bare mange, der hurtigt går ned igen. Drømmen fylder alt i starten, men når man først kommer i gang, indser man, at den reelt set kun udgør 10%. Resten, de 90%, er benhårdt knoklearbejde og opgaver, der ikke har noget at gøre med det, man er drevet af. Man kaster sig ud i det, uden at vide hvad man laver. Det gjorde jeg også. Så få nogle med på holdet, der ved noget om forretningsplaner, budgetter, økonomi og alt det der. Det ville jeg gøre, hvis jeg skulle starte virksomhed i dag.”

2. Ansæt de rigtige fra starten

”Jeg anede intet om at drive en virksomhed, så jeg stolede på mine medejere, da de indsatte en direktør, de selv havde fundet. Det viste sig med tiden, at han vidste om muligt endnu mindre end mig om at køre en forretning. Samtidig havde jeg en passioneret underviser, som hurtigt steg i graderne og blev køkkenchef og siden driftschef. I dag er han daglig leder, selvom det formelt set er mig, der er direktør. Så det er sindssygt vigtigt at få de rette folk ind fra start, selvom man selvfølgelig aldrig kan være helt sikker på, hvad folk kan, før de kommer ordentligt i gang.”

3. Du skal ikke være direktør for det hele

”Når man er direktør, er det rigtig vigtigt, at man ved, hvad man ikke er god til og uddelegerer det til andre. Ellers tror jeg også, at medarbejderne mister respekten for en. Det har man ikke lyst til. Det er trods alt mit navn, der står på døren, men ofte er det jo mine medarbejdere, der står foran gæsterne. Det duer ikke, hvis de synes, jeg er en idiot. Derfor forsøger jeg at gøre det, jeg er god til, og overlader resten til andre.”

4. Brug tiden på at gøre kunderne glade

”Jeg startede op med en masse goodwill på grund af mit navn. Det kan nok gøre folk nysgerrige og være det, der skal til for at lokke dem indenfor første gang. Men er produktet ikke i orden, kommer de jo ikke igen. Derfor skal du bruge din tid på at udvikle og forfine dit produkt. Lytte til, hvad kunderne siger og tage det til dig. Det gode produkt skaber kunder, der kommer igen. Det er det allervigtigste, og det er det, du skal bruge din tid på.”

5. Tænk skilsmisse, inden du bliver gift

”Når man er flere om at starte en virksomhed – og det var vi – er det jo lidt som et ægteskab. Det er fint, så længe det går godt. Man tror jo på det. Men hvad gør man, når der opstår uenighed, eller man skal skilles? Så ender man med at skændes om, hvem der skal have gaflerne. Den slags kan man tage højde for i en ejeraftale, og det er bare sindssygt vigtigt, ser jeg nu. Jeg er ved at købe mine medejere ud af virksomheden, og det er altså hårdt, hvis man ikke har beskrevet i ejeraftalen, hvordan sådan en skilsmisse skal foregå – for eksempel principperne for, hvordan virksomhedens værdi skal beregnes. Det er noget af det vigtigste, jeg har lært.”

6. Hold fast i de gode medarbejdere og giv dem muligheder

”Det er vigtigt, at du kan se mulighederne i dine medarbejdere. Nogle gange kommer talentet fra en uventet kant. Min driftschef er gammel folkeskolelærer, men han er dygtig og passioneret. Inden længe bliver han formentlig medejer af firmaet, for jeg vil gerne holde på ham. Jeg har også en anden underviser, som gik og bryggede øl i sin fritid. Det var han mega god til, og nu brygger han øl for os på fuldtid. Det har vist sig at være en god forretning at have eget bryggeri frem for at købe øl udefra – og så er der masser af gode historier og læring i det for vores gæster.”

7. Få hjælp udefra, inden du går i gang

”Som nybegynder ved man sjældent, hvad det egentlig indebærer at drive forretning. Der er masser af opgaver, som jeg ikke kan finde ud af og heller ikke interesserer mig for. Jeg kan ikke finde ud af logistik. Jeg kan ikke lave regnskaber. Jeg kan bare skabe oplevelser for mine gæster. Hvis jeg havde vidst, hvad det indebar fra starten, havde jeg kastet penge efter dygtige rådgivere fra dag ét. De penge er helt sikkert godt givet ud.”

Fakta om Timm Vladimirs Køkken

  • Madskole for virksomheder og private
  • Åbnede i Valby i 2012 og i Aarhus i 2017
  • 18.000 gæster om året
  • 60 ansatte
  • Tilbyder ca. 28 forskellige madlavningskurser

Lær af de bedste til Børsen Gazelle Accelerator

Du kan stadig nå at komme med til Børsen Gazelle Accelerator, der afholdes i København den 30. april 2019 og i Middelfart den 7. maj 2019. Læs mere om program og tilmelding her.

Er du kunde i Beierholm, kan du komme gratis med. Kontakt din Beierholm revisor.

 

Læs også

2 timers gratis rådgivning for iværksættere

Få værdiansat din virksomhed på et par timer

5 ting, der påvirker din virksomheds værdi

 

Foto: Børsen. Fra Børsen Gazelle Acceleator 2019 i Aalborg. Timm Vladimir, indehaver af Timm Vladimirs Køkken ApS. Niels Lunde, chefredaktør Børsen.

in
Share
f
Share
Share