Sådan driver du virksomhed med din ven, bror eller ægtefælle

Tal om de svære ting, mens I er gode venner. Læs her, hvad du skal have styr på, inden du rejser på virksomhedseventyr med dine nære.

Når du starter virksomhed med venner, familie eller ægtefæller, er der ofte masser af passion og rummelighed i starten. Men hvis samarbejdet kommer under pres, kan det volde store problemer - både menneskeligt og økonomisk.

Optimismen kan skygge for fornuften, når du skal opbygge en ny virksomhed med en partner. I har en god idé. Motivationen er i top, og samarbejdet fungerer. Men hvis du er ved at træde dine første skridt som selvstændig med din ven, fætter eller ægtefælle, skal du være ekstra påpasselig og tænke langsigtet. 

Jesper Resdal Thomsen, statsautoriseret revisor og partner i revisions- og rådgivningsvirksomheden Beierholm.

"I skal turde stille hinanden de ubehagelige spørgsmål om ejerandele, rollefordeling og skilsmisse - inden det går galt." Det fastslår Jesper Resdal Thomsen, statsautoriseret revisor og partner i revisions- og rådgivningsvirksomheden Beierholm. Herunder giver han en række råd om at drive virksomhed med en ven, et familiemedlem eller en ægtefælle.

1. At starte virksomhed med en ven

Der er mange fordele ved at arbejde tæt sammen med en nær ven. Man kender hinanden rigtig godt og har forståelse og respekt for hinandens bagland. Og så har man altid mulighed for at få værdifuld sparring.

"Dem der driver virksomhed sammen med en ven, de kommer længere, end dem der er alene. Venner har en løbende dialog og er ikke bange for at give hinanden modstand. Det betyder, at de oftere ender med at tage de rigtige beslutninger for virksomheden," forklarer Jesper Resdal Thomsen, der rådgiver mange virksomheder, der er startet af et vennepar.

Tal om de svære ting, mens I er venner

Men selvom venskabet er stærkt, når virksomheden skal bygges op, skal man huske at drøfte, hvad der skal ske i tilfælde af, at man vil i hver sin retning. For er man først blevet uvenner, kan det være svært at se objektivt på situationen. 

"Jeg siger til dem allesammen, at de skal se at komme ned til advokaten og få kigget på en ejeraftale. Aftalen giver klare linjer i det tilfælde, at virksomheden en dag skal splittes op. Skal den ene part så kunne købe den anden ud? Og til hvilken pris? Det er nemmere at blive enige om principperne for en værdiansættelse, når man er venner," fastslår Jesper Resdal Thomsen, der understreger, at ejeraftalen skal ligge i skuffen frem til den dag, det bliver aktuelt at kigge på den. Dokumentet skal ikke bruges i hverdagen. 

I ejeraftalen kan man også afklare ejerandelene, der har betydning for, hvor mange timer man skal lægge i virksomheden. Eller måske har den ene ven fået ideen til virksomheden, og derfor aftaler man, at den person får en større ejerandel.

Det er også vigtigt at få defineret ansvarsområder og blive enige om en selskabsstruktur. Her anbefaler Jesper Resdal Thomsen, at man som venner har hvert sit holdingselskab, da det gør det nemmere at skille et selskab ad.

Han oplever ofte, at mange iværksættere - særligt de helt unge - ikke har styr på deres dokumenter.

"Mange venner tror, at de er så nære, at de ikke behøver et skriftligt dokument. Men desværre kan venskab blive til uvenskab, og så kan der opstå meget bøvl. Den ene part vil ud og mener, at virksomheden er ti millioner værd. Mens den anden part mener, virksomheden kun er to millioner værd," siger Jesper Resdal Thomsen.

"Hvis dialogen går helt i hårdknude, har jeg oplevet folk sige, at de er fuldstændig ligeglade med venskabet. Og det er jo det værste, der kan ske. Man skal skilles, mens man stadig er venner," tilføjer han.

2. Sådan driver du virksomhed med et familiemedlem

"Det må være mere voldsomt for de fleste at miste kontakten til en bror eller søster, end at miste en ven," siger Jesper Resdal Thomsen, når talen falder på risikoen ved at drive virksomhed med et familiemedlem.

Han rådgiver flere virksomheder, hvor et søskendepar starter op sammen eller arver en virksomhed. Og konstellationen med et søskendepar i spidsen er stærk, da de ofte har en helt særlig forståelse for hinanden på trods af forskelle. Alligevel er det en god idé at få rollerne defineret tydeligt.

"Hvem er egentlig direktør? Selvom begge parter ejer 50 pct., skal der være én, der bestemmer i det daglige. Man skal turde tale om rollefordelingen," siger Jesper Resdal Thomsen.

Få uvildig rådgivning

Han anbefaler familier at inddrage uvildige rådgivere i fastlåste beslutningsprocesser.

"Når man driver virksomhed med et eller flere familiemedlemmer, kan det være en god idé at have en ekstern bestyrelse, hvor et af medlemmerne kan tage den afgørende beslutning. Det kan være en advokat eller et andet familiemedlem, der ikke tager parti," siger Jesper Resdal Thomsen.

"Penge kan man altid skille ad. Men hvis søskende bliver uvenner, er det deres blod, de gambler med." 

Han har en kunde, hvor to brødre driver en virksomhed. Selvom de har en helt særlig samhørighed, så har de sikret, at en konflikt ikke kan udvikle sig.

"De har en advokat, der ejer 0,2 pct af virksomheden. Det betyder, at hvis de er uenige, er det advokaten, der tager beslutningen. De har begge sagt god for ham, og de er sikre på, han ikke tager parti af en eller anden årsag. Det har den fantastiske effekt, at de faktisk endnu ikke har haft behov for at inddrage ham i en aftale," forklarer Jesper Resdal Thomsen.

Og det er vigtigt at kunne tale sammen, for konsekvenserne ved uvenskab rager langt ud over de involverede familiemedlemmer - andre søskende, forældre og bedsteforældre kan også finde på at tage parti, og det kan føre til splittelse i hele familien.

"Penge kan man altid skille ad. Men hvis søskende bliver uvenner, er det deres blod, de gambler med," siger Jesper Resdal Thomsen.

3. Når ægtefolk bliver kolleger

Ægtefæller kan drive det vidt, hvis de også bliver partnere professionelt. For mand og kone har en særlig respekt for hinanden, der gavner driften af en virksomhed, og de kender hinanden på et helt andet niveau end venner. Det mener Jesper Resdal Thomsen.

Men når privat- og arbejdsliv smelter sammen, stiller det krav til parternes evne til at fordele rollerne og få styr på ejerkonstruktionen. Hvis parret ikke har afklaret deres roller, løber begge parter en økonomisk risiko i tilfælde af skilsmisse.

"Vi ser tit, at det kun er den ene ægtefælle, der står som ejer. Det er ofte manden. Og det kan være fint nok. Men hvad hvis parret bliver skilt og ikke længere vil arbejde sammen? Det betyder, at konen både mister sin partner og sit job. Virksomheden bliver presset, for både mand og kone skal have 50 pct. i en skilsmisse. Og manden, der skal forsøge at drive virksomheden videre, skal måske ud at låne en masse penge. Det kan have store økonomiske og personlige konsekvenser for dem begge," siger Jesper Resdal Thomsen, der understreger, at det er vigtigt, at parret bliver enige om en metode for værdiansættelse.

Kvinder skal huske pensionen

I det hele taget, skal parret turde sætte sig ned og kigge i krystalkuglen og tale om alle de ting, de ikke håber kommer til at ske. Både for dem selv og eventuelle børns skyld. Spørgsmål om pension kan synes irrelevante, hvis man er et ungt par, men især kvinderne skal sørge for at sikre sig selv, mener Jesper Resdal Thomsen.

"Mange går ind i et forhold med indstillingen om, at de vil dele alt lige, hvis de går fra hinanden. Og derfor indbetaler parret kun til én pensionsopsparing, der ofte er mandens. Hvis parret kommer i konflikt, er der risiko for, konen står uden pension. For det kan være svært at være objektiv, når der er følelser i klemme," siger han. 

Som ægtefæller er det især vigtigt at kunne adskille privat- og arbejdsliv - eller være enige om, at det er ok, det hele smelter sammen.

"Jeg har en kunde, hvor mor og far driver en virksomhed med 20 ansatte, og deres to sønner også bidrager. De har et fantastisk familieliv. De har klare regler om, hvad de snakker om. Når de er på arbejde, er det kun i yderste konsekvens, de snakker privat. Og de er enige om, at mobiltelefonen altid er tændt på deres ferier," fortæller Jesper Resdal Thomsen.

Der er mange ting at tage højde for, når man beslutter sig for at drive virksomhed med venner, familie eller ægtefælle. Se hvordan Beierholm kan hjælpe dig.

FAKTA

Husk dette inden du starter virksomhed med...


En ven

 • Udform en ejeraftale sammen med en advokat.
 • Fordel ansvarsområder og ejerandele.
 • Definer selskabsstruktur.


Et familiemedlem

 • Definer jeres roller.
 • Overvej en ekstern bestyrelse.
 • Hav en uvildig person på sidelinjen, der har den afgørende stemme, hvis I ikke kan blive enige.
   

En ægtefælle

 • Tænk på ejerkonstruktionen.
 • Få styr på pension til begge parter.
 • Sørg for at arbejdsliv og privatliv ikke flyder sammen - eller vær enige om, det er ok.

Sådan kan Beierholm Fokus hjælpe dig

 • Gør administrationen nemmere, så det ikke er det, der klemmer partnerskabet.
 • Platformen sikrer, at I husker vigtige deadlines.
 • I får mulighed for direkte kontakt med en revisor, når I har spørgsmål.

Få mere viden om, hvordan Beierholm kan hjælpe dig, hvis du skal starte virksomhed.

Denne annonce er produceret af Børsen Creative i samarbejde med Beierholm. 

Find en revisor nær dig

Find revisor

in
Share
f
Share
Share